Om du tänkt läsa Ondskan

Ondskan av Jan Guillou utkom 1981 och handlar om Erik Ponti, en övermänniska som bokstavligen slår sig fram på den fiktiva internatskolan Stjärnsberg. Det är helt klart en onödigt våldsam bok med nästintill bara manliga karaktärer och faktiskt inte direkt välskriven. Fortfarande är Ondskan en av de vanligaste böckerna dagens högstadieelever får läsa. En modern klassiker förvisso, men visst finns det bättre alternativ.

Om det är internatskolan och maktkamperna du är ute efter rekommenderar jag Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. Vi får följa Frankie som är ny på den internatskola som hennes syster just har lämnat. För första gången behöver hon klara sig själv. Först försöker hon anpassa sig och söker status genom att börja dejta Matthew Livingston, som går sista året och har hög status. Efter ett tag tröttnar hon på att ”bara” vara flickvän och att tjejer har mindre utrymme att göra som de vill än pojkar. Liksom Guillou ifrågasätter Lockhart de gamla och inte sällan mossiga traditioner som ger olika grupper olika mycket makt. Lockhart ifrågasätter också könsroller och hennes bild av en internatskola är mer välskriven och mer relevant än den i Ondskan. Dessutom saknas i princip allt våld. Tyvärr signalerar bokens omslag att det är en bok om tjejer för tjejer, men det tycker jag inte alls att det är. Lika väl som tjejer ofta läser om killar, kan killar läsa om tjejer.

Om det istället är så att porträttet av en komplicerad och lite våldsam kille som du vill åt rekommenderar jag istället Jack av Christina Lindström. Jack är en kille med ett förflutet som han helst vill glömma. Den svenska flaggan på rummet finns kvar och vi förstår att han varit ganska så insyltad i Nordiska motståndsrörelsen. Nu försöker han börja om och vara en trevligare kille. Det är denna trevliga kille som Freja träffar och blir kär i. Kärleken är viktig och bra mycket bättre skildrad än den mellan Erik och Marja i Ondskan. Här får båda karaktärerna en chans att utvecklas, inte bara den manliga huvudpersonen.

Vänskapen mellan Erik och Pierre är kanske det som var viktigast under läsningen av Ondskan. I så fall kan du istället låta dina elever stifta bekantskap med Emanuel Kent i Åsa Asptjärns serie som inleds med boken Konsten att ha sjukt låga förväntningarEmanuel och bästa vännen Tore har ett lika ojämlikt vänskapsförhållande som Erik och Pierre. Ingen av dem blir utsatt för mobbing eller våld, men i sin desperata jakt på acceptans kan Emanuel vara riktigt elak mot Tore, trots att han egentligen tycker om honom.

Vill du fokusera på idrott kan Björnstad av Fredrik Backman vara ett bra alternativ. Här har det lokala juniorhockeylaget en central roll, men det handlar om så mycket mer än sport. Förhållandet mellan spelarna och tränarna är viktigt, liksom det mellan barn och föräldrar och mellan ungdomar i olika grupper. Björnstad är dessutom bra mycket mer relevant för tonåringar än Backmans debut En man som heter Ove.

Björnstad är rätt massiv och ett kortare alternativ för lite yngre elever är Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson, som liksom Ondskan handlar om simning. Huvudpersonen heter Miranda och är fjorton år. Simning är det absolut viktigaste i hennes liv och hon är stjärna i sin klubb. Miranda tränar nio pass i veckan och siktar på att simma fjärilssträckan i stafetten på SM. När henens största konkurrent börjar träna i samma klubb blir läget ett annat.

Om Ondskan verkligen är den bok du tror att dina elever ska gilla mest ska du självklart läsa den med dem. Se dock till att det är ett medvetet val och inte ett som bottnar i bekvämlighet och gammal vana.

13 reaktioner på ”Om du tänkt läsa Ondskan”

 1. Alltså ❤❤❤❤???? på det här inlägget! Vill skriva ut det och ge till alla lärare som harvar på med den gamla boken! Den är ofta med på sfikurser också och det förstår jag än mindre än på gymnasisternas listor.

 2. Äntligen någon som skriver något vettigt. Jag hade själv en lärare som gick emot och hittade andra alternativ och det är tack vare den engagerade läraren som jah fortfarande älskar att läsa idag till skillnad från andra som tryckte ner bok efter bok bara för att man skulle ha något att läsa. Böcker som jag kom att ogilla istället

  1. Tack! Kul att höra att du hade en lärare som inspirerade till läsning. Jag väljer olika böcker både för eleverna och min egen skull. Skulle dö av tristess av att läsa samma bok år efter år.

 3. Jag minns att jag fick läsa Ondskan i ettan i gymnasiet, och motiveringen till valet var att ”killar brukar gilla den” och ”de läser inte annars, men ni tjejer kan läsa vad som helst”. Minns när vi sen läste litteraturhistoria i tvåan och jag noterade att så fort det stod om kvinnor i boken så hoppade vi över dem. När jag i slutet av kursen vågade ta upp det sa läraren ”Det är lika bra att du vänjer dig vid att världen är sådan”. (Detta var i slutet av 90-talet, så inte så länge sen.)
  Med dessa små anekdoter tackar jag för boktipsen!

  1. Tror också att lärare tyvärr väljer böcker utifrån vad killar gillar och det är lättare att motivera tjejer att läsa om en kille än tvärtom. Galet egentligen. Hade dessutom samma upplevelse som du av flera lärare, alla män, när jag läste litteraturvetenskap.

 4. Här är en till som fick läsa Ondskan i skolan – gick ut gymnasiet 2008. Tack och lov hade vi en helt okej lärare som även gav oss Sandor slash Ida att läsa plus att vi fick välja böcker på olika teman själv ganska ofta 🙂
  Nu fick jag tips på en massa böcker som jag genast skriver upp på min ”Att-läsa-lista” 🙂 Tack!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: