Böcker som förändrade även mitt liv

Under våren kommer DN låta en rad författare och kritiker skriva om böcker som förändrat deras liv och i lördags skrev Nina Björk om en boksvit som var viktig även för mig, nämligen den om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Liksom Björk var dessa böcker en del av min uppfostran till tolerant och solidarisk människa. Kulla-Gulla ser den lilla och utsatta människan, dess människovärde och rätt till möjligheter.

Inför valet 2014 skrev jag om böcker som format mig politiskt och där fanns böckerna om Kulla-Gulla självklart med. Ibland önskar jag att pojkar fick läsa fler flickböcker, då dessa ofta har ett budskap som uppmuntrar till att hjälpa och stötta andra. Jag läste den första boken om Kulla-Gulla för mina söner, för det går faktiskt utmärkt att läsa flickböcker även för dem. Även Katitzi fungerar för pojkar. Det är synd om de inte ska få en chans att utvecklas genom litteratur.

Jag ser fram emot fler boktips från Boklördag.

3 reaktioner på ”Böcker som förändrade även mitt liv”

  1. Det är många som läser Kulla Gulla den här månaden i barn- och ungdomsbokutmaningen (bok skriven innan 1960) och jag är sugen på att gå upp på vinden och rota fram mina gamla böcker. Hur gamla var dina barn när du läste Kulla Gulla för dem?

    1. De kan ha varit 7-8 år eller så. Vi började med Rasmus på luffen och de var väldigt fascinerade av barnhemsbarn och fattigdom. Vi fortsatte däremot inte efter Kulla-Gulla på Blomgården, då de andra är äldre och har ett svårare språk. Första delen kom inte förrän 1972 och är lite lättare att ta till sig.

  2. Har just läst Arne Norlins omarbetning av Nils Holgerssons underbara resa med min kille. Den är lite avhuggen men på det stora hela en fin skildring av hur man blir en ”duktig pojke” och en god vän utan att behöva vara en hjälte.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: