enligt O

Tankar från en bokberoende

När världen är fienden

Maddy, som är huvudperson i Nicola Yoons bok Ingenting och allting, är så allergisk att hon inte kan lämna sitt hem. Isolerad från omvärlden lever hon någon sorts liv med sin mamma och sjuksköterska Carla som enda sällskap. Skolan sköter hon på distans och någon enstaka gång kommer en lärare på hembesök. Alla som besöker Maddy behöver genomgå rigorösa rengöringsritualer och det är få som släpps in till henne.

På många sätt är Maddy som vilken sjuttonåring som helst, men det är mycket hon aldrig upplevt. Att vara förälskad är en sådan sak. När Olly och hans familj flyttar in i grannhuset söker han kontakt, men maddys mamma vägrar släppa in honom i deras liv. På avstånd skapas någon slags vänskap mellan Maddy och Olly, men det är svårt är skapa en sådan utan att få befinna sig i samma rum. Ändå övergår vänskapen till förälskelse och Maddy kämpar för att få kontakt.

Jag tycker mycket om berättelsen om Maddy och Olly. Skildringen av den första kärleken är finstämd och vacker och boken innehåller dessutom charmiga illustrationer som ger läsningen ännu en dimension. Jag läste boken på engelska och imponerades av språket, men kan inte uttala mig om översättningen. Jag köpte den till min guddotter som nyss fyllde fjorton och hoppas att hon ska tycka om den lika mycket som jag. I maj kommer filmatiseringen som bär den engelska titeln Everything everything. Läs boken innan du ser filmen!

 

Föregående

Tio böcker att läsa i vår

Nästa

Olikhetsutmaningen: rik och fattig

4 kommentarer

  1. Jag tyckte också mycket om den! Hade bara tänkt börja så smått en vardagskväll men det slutade med att jag plöjde hela på några timmar.

  2. Jag läste svenska versionen och älskade den!
    http://josjos.se/blog/2016/12/23/yoon-nicola-ingenting-och-allting/
    Hade ingen aning om att den kommer som film. Vill verkligen se!

  3. Se inte trailern om ni tänker läsa boken. Den visar ju typ allt! Ogillar sånt. (vet inte om min förra kommentar från telefonen inte fastnade?)

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: