Ungdomsböcker för vuxna

Böcker som skrivs för ungdomar kan absolut tilltala även vuxna och då inte bara de vuxna som, liksom jag, umgås med tonåringar dagligen.

Eftersom det är Teen Read Week tänkte jag presentera några ungdomsböcker som jag tycker att ni alla borde läsa:

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson borde verkligen nominerats till Augustpriset. Både bra och viktig.

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg blev dock nominerade, mycket välförtjänt. En bra bok som är så mycket mer än en simpel fantasyroman.

Även 13 skäl varför av Jay Asher är stark och läsvärd. Tretton kassettband berättar 13 skäl till att Hannah tar sitt liv.

Gayle Formans två böcker om Mia och Adam är så himla fina. De heter Om jag stannar och När jag lät dig gå. Vansinnigt välskrivna och bra.

Välskriven är också Splitter av Charles Bennoit. På engelska heter den You, vilket är passande då den är skriven i du-form.

En gång av Margaret Wild är en cool lyrikroman. Jag absolut älskar prosalyrik!

19 minuter av Jodi Picoult handlar om en skolmassaker och mycket fokus är kring pojken som sköt. Hemsk och bra. Egentligen kanske ingen ungdomsbok, men passande både för dem och för vuxna.

Pojkar handlar också Pojkarna av Jessica Schiefauer om, eller i alla fall flickor som blir pojkar på ett mystiskt sätt. Också den nominerad till Augustpriset.

Finding Violet Park av Jenny Valentine handlar om en riktigt annorlunda vänskap mellan en ung kille och en gammal kvinna som befinner sig i en urna.

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld handlar lika mycket om att vara dotter som att vara mamma eller pappa. Mycket bra bok.

10 reaktioner på ”Ungdomsböcker för vuxna”

  1. Så, okej, hrm… Jag har inte läst någon av de böckerna du skriver om här. Men det är nnågra jag är mer sugen på än andra. Cirkeln är jag väldigt nyfiken på. Det har ju blivit ett jättefenomen, vilket är roligt, och jag skulle vilja veta vad alla pratar om. Plus att jag tror att jag kommer gilla. Två andra böcker jag är extra nyfiken på är Här ligger jag och blöder och Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.

  2. Jag som läser en hel del ungdomsböcker har ju faktiskt inte läst en hel del av dem du tipsar om. Splitter och 13 själ varför är jag sugen på.

    Fler vuxna borde absolut läsa ungdomsböcker. De vet ju inte vad de går miste om.

  3. Jag har läst alla titlar du nämnde i inlägget förutom Pojkarna, och de är bra allihop. Jag läste någon annanstans (Facebook?)om att du letade nordiskt ungdoms? Jag tänkte på väldigt fina Juli av Tania Kjeldset.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: