Olivia med rätt att älska

– Gumman, säger Emma. Ska jag slå ihjäl honom?

Och ja, spontant skulle Olivia inte ha något emot att hennes kompis slog ihjäl John. Jävla John, som helt utan förvarning bara dumpat henne. Just det faktum att han faktiskt varit med henne, umgåtts med henne, kysst henne, haft sex med henne, samtidigt som han egentligen funderat på att göra slut sårar henne verkligen. Livet blir så annorlunda, så snabbt och så mycket tråkigare. Nu blir det inga dubbeldejter med Emma och hennes kille, ingen att hänga med i lägenheten på kvällarna och ingen att ha sex med. Vad ska Olivia göra? Se till att han blir svartsjuk och vill ha henne tillbaka så klart.

Boken om Olivia är skriven av Sara Ohlsson och har den underbara titeln Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Det är så hon skriver till Tor, bästa kompisen som gör sitt bästa för att muntra upp Olivia. Sedan får han en flickvän och trots att han fortfarande finns där för henne kan hon inte hjälpa att hon känner sig mer och mer ensam.

Någonstans vill Olivia leva livet. Hon hånglar med Danijel, blir nästan kär men han har flickvän. Hon funderar på om Kalle från hemorten Byxelkrok kan vara den rätte, men det är han nog inte. Hela tiden pendlar hon mellan att sakna John vansinnigt mycket och att vilja leva livet, ha sex, vara ung och oansvarig. Att som tjej dricka och hångla för mycket är dock inte direkt uppskattat. Inte ens kompisen Emma ställer upp för Olivia när hon behöver det som mest.

På gränsen till en femma är denna mycket välskrivna och ärliga ungdomsbok. Olivia är verkligen en riktig, levande person och jag dras snabbt in i hennes liv. Ibland gör hon saker som hon sedan får ångra, men hon skiter ändå i vad hon borde göra och försöker göra det hon känner för. Det är inte lätt att hitta kärlek och närhet, det lär Olivia sig på ett ganska brutalt sätt. Det är inte lätt det där som kallas livet.

2 reaktioner på ”Olivia med rätt att älska”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d