Lilla, lilla Hannah

Jag hade svårt att släppa Tretton skäl varför av Jay Asher när jag väl börjat läsa.Vi får träffa Clay, en ganska vanlig amerikansk kille. Han går på High School, pluggar mer än han festar och jobbar extra på en biograf. Det är där han lär känna Hannah som han också är förälskad i utan att direkt våga visa det.

Nu är det för sent för Clay att berätta för Hannah hur han känner. Hon är död. Istället är det hon som talar till honom genom 13 sidor på sammanlagt 7 kassettband.  Varför kassettband undrade jag, då dessa inte ens finns längre. Är det en gammal bok? Nej, den utspelar sig nu och kanske hade det varit mer realistiskt med någon form av mp3-inspelning eller podcast, men det hade knappast haft samma charm. Det finns något symboliskt med kassettbanden som skickas från person till person i en skolåda. Tretton personers berättelser och tretton skäl till varför Hannah valde att ta livet av sig. Till synes små skäl ibland, men tillsammans blir de definitivt riktiga. Även var för sig om man tänker efter. Tonåringar kan vara grymma helt klart.

För att kunna lyssna på banden lånar Clay en gammal freestyle av en kompis. Han vandrar sedan runt, ledd av den karta som Hannah bifogat och upplever hennes highschoolår under en natt. De som börjar med att hon hamnar överst på listan över förstaårselevers snyggaste rumpor. Och sedan ett rykte som är svårt att bli av med. Hela tiden undrar både han och jag varför han finns med bland dem som fått en sida av ett kassettband dedicerad till sig. Hur bidrog han till Hannahs död?

Jag tycker väldigt mycket om Tretton skäl varför. Formen är annorlunda och smått genial. Liksom Boktoka tyckte jag först att det var svårt att hänga med då Hannahs kursiva berättande blandas med Clays tankar. Det gick dock snabbt att vänja sig och efter ett tag gillade jag verkligen greppet att faktiskt låta Clay kommentera det han hör när han hör det. Alternativet, att varva Hannahs band med Clays tankar, kanske i separata kapitel, hade knappast blivit varken annorlunda eller särskilt bra. Formen ställer dock krav på läsaren och jag tror att boken gör sig bäst om den läses snabbt. Det gäller att hålla allt som händer i huvudet för att kunna lägga det pussel som leder till Hannahs självmord.

Lilla Hannah, som jag bara vill krama. Clay önskar att han gjorde det. Jag önskar att jag upptäcker Hannah om hon skulle dyka upp i min klass. Det är viktigt att hon ger en röst till alla som mår som hon gjorde. Om du finns nära mig hoppas jag att jag kan hjälpa dig.

Här hittar du bokens hemsida. Det är Jay Ashers debutbok och jag hoppas att han skriver fler snart. Vill du kika in på hans blogg klickar du här.

 

Boken är en recensionsbok från Pocketförlaget.

4 reaktioner på ”Lilla, lilla Hannah”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: