En helt sanslös bok

There were reasons why Violet Park should have meant nothing to me.

She was old.

She was dead.

She was in a box on a shelf.

But I met her, by accident, in the middle of the night.

And she changed everything.

Finding Violet Park av Jenny Valentine är en riktigt bra och väldigt annorlunda ungdomsbok. Huvudpersonen Violet Park befinner sig nämligen i en urna och har varit stendöd i ett antal år. Hennes aska glömdes i en taxi och har stått på en hylla på taxistationen i väntan på att någon ska hämta henne.

Och hittad blir hon så äntligen av Lucas, en tonårskille som behöver en taxi hem. Med hjälp av sin farmor Pansy får han hem Violets aska och han känner ofta hennes närvaro. Han börjar sin jakt på Violet Park och kommer fram till att hon faktiskt varit en känd pianist. När han hittar henne, hittar han också något annat. Hans liv behöver ordning och Violet Park visar sig vara den nyckel han letat efter.

Sorgen i Lucas liv är avsaknaden av en pappa. En dag, innan lillebror Jed ens var född, försvann han utan ett spår. Nu är Lucas mamma ett vrak och självklart är det ingen mönsterfamilj att växa upp i.

Norman, Lucas låtsasmorfar, Bob, pappans vän och Jed, Lucas lillebror är personer som verkligen förgyller boken. Det och alla listor. Boken är full av listor. Jag älskar listor. Huvudpersonen listar allt möjligt och omöjligt för att få ordning på sina tankar och i förlängningen sitt liv. Han listar hemligheter, saker som kan gå fel och frågor han vill ställa till sin pappa om han kommer tillbaka.

Jag har vikt så många hundöron i den här stackars boken och jag har bläddrat fram och tillbaka i den för att försöka komma på ett sätt att göra den rättvisa i ett litet blogginlägg. Det går faktiskt inte. Du måste läsa den själv. Gärna på engelska, då språket är enkelt och har ett grymt flyt. Jag lovar att du kommer både skratta och gråta och liksom jag blir sugen på att läsa ännu mer av Jenny Valentine.

Jag har länge funderat över när ett svenskt förlag ska få upp ögonen för hennes böcker då de helt klart förtjänar en större, svensk publik. Nu kan jag sluta undra, då jag upptäckte att Atrium förlag ger ut Hitta Violet Park i februari. Det ska bli spännande att se hur Valentine funkar i översättning. Hon har ett väldigt speciellt språk, ett speciellt sätt att skriva med galna paralleller och roliga vändningar.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: