När gick det egentligen snett?

 

Välkommen till den officiella starten på ditt tionde skolår. Välkommen till det sista året av ditt liv.

 

Möt Kyle. Killen som ingen verkar gilla. I alla fall inte de vuxna. Hans mamma är besviken på att han inte presterar bättre i skolan, en åsikt hon delar med i princip alla lärare. Mr Lynn, den snurrige engelskläraren som älskar poesi är ett undantag. Han behandlar alla väl. Även hoodies.

Kyle får Mr Lynn som mentor och i det får också Ashley, flickan han inte kan sluta tänka på. Ny i klassen är Zach, eleven som blivit utkastad från flera skolor och nu äntrar Kyles highschool. Det tionde skolåret ska visa sig bli ett annorlunda år.

Men innan det händer har Kyle redan hunnit ställa till det för sig. Han bli avstängd efter att ha blivit anklagad för att ha snott en plånbok. Som alltid får han skulden. Hans offermentalitet är stark och inte sällan befogad.

Zack ser något annat i Kyle. Med honom vågar han göra saker han aldrig vågat göra förr. Han blir någon. Relationen mellan Kyle och Zach är dock långt ifrån okomplicerad.

Splitter av Charles Benoit är en annorlunda, riktigt coolt berättad historia. För det första är den skriven i andra person imperfekt, vilket gör läsningen speciell då författaren talar till huvudpersonen, men också till läsaren.

Tidsperspektivet är också speciellt då boken börjar och slutar på samma ställe. Det greppet gillade jag skarpt. Jag gillar också att mycket finns att läsa mellan raderna, men att det samtidigt går utmärkt att läsa boken utan att göra det. Jag gillar att språket är så personligt och älskar att Bonoit bjuder på stycke efter stycke som jag vill klippa ut och spara.

Det handlar och vänskap och kärlek. Om identitet och en uppgiven tonårstid som inte alltid är värd att leva. Det handlar om att vara kär på avstånd och att försöka närma sig den man älskar med hedern i behåll.

Jag tycker om beskrivningen av Kyles relation till främst sin mamma. Om hur förutsägbara föräldrar kan vara och hur fel det kan bli trots att de vill väl. Jag älskar hur Kyles kärlek till sin mycket yngre syster beskrivs. Hur han med henne nästan blir den hjälte som hon ser honom som. Sanningen kanske verkligen ligger i betraktarens ögon. Kanske kan vi bestämma vem en person är eller ska bli genom att behandla honom eller henne på det sättet.

Jag tyckte mycket om Splitter. Mycket. Så mycket att jag även läste den på engelska då den passande heter You.

 

En full bokhylla har läst, liksom Fiktiviteter.

Boken är ett recensionsexemplar från X-publishing. ’

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: