Vilken fantastisk kärlekshistoria!

Jag hade ju planerat att läsa lite fler ungdomsböcker den här veckan för att fira Teen Read Week och därför plockade jag med mig Sofia Nordins Det händer nu när jag gick och lade mig. Klockan var rätt mycket och jag skulle bara läsa ett par kapitel var tanken. Men jag var tvungen att läsa lite till, och lite till och lite till…

Ett par kapitel blev ett par timmar och en utläst bok. Det var nämligen omöjligt att sluta läsa. Jag ville verkligen inte lämna Stella och Sigrid innan jag visste hur det skulle gå.

Stella och Sigrid är vänner. Mycket bra vänner. De är två delar av ett större tjejgäng som hänger ihop, snackar killar, kläder och annat kul. Själv är Stella inte speciellt intresserad av killar, men hon hänger på och hoppas att känslan av förälskelse snart ska dyka upp. Det gör den, rejält till och med, men den hon är kär i är inte en kille, utan Sigrid. Hur berättar man för en av sina bästa vänner att man är kär i henne?

Stella får ovanlig hjälp av Sigrid, en dam på dryga 80 år, som hon får kontakt med via RFSL. Sigrid är nu änka men var tidigare gift med Valter. Detta trots att hon egentligen var kär i Maj som förblev hennes väninna, men aldrig kunde bli en officiell partner. Den unga flickan och den gamla kvinnan börjar skriva till varandra och jag tycker att breven fyller en viktig funktion, men att den delen av historien utvecklas för lite. Intressant dock med ett historiskt perspektiv som visar att människan är viktigare än åldern. Kärleken drabbar oss alla och vi måste lära oss att leva med, och uppskatta, de känslor vi har för andra.

Stella följer med Sigrid och hennes familj till Kreta. Nu är de verkligen bästa kompisar hon och Sigrid, tänker Stella och känner sig väldigt nöjd och hoppfull. Hon drömmer om Sigrid, hennes kropp, hennes bröst, om att älska henne, men i verkligheten är det inte Sigrid som närmar sig henne, utan Sigrids bror.

Det här är en klockren kärlekshistoria. Fantastiskt vacker, gripande och ärlig. Jag tycker om att följa Stellas känslor och tankar och jag blir grymt engagerad i hennes trevande förhållande till Sigrid och resten av omgivningen. Trots att det i dagens samhälle ofta är helt accepterat med homosexualitet i teorin, blir det inte alltid lika enkelt i praktiken.

Jag rekommenderar verkligen Det händer nu till den som är sugen på en riktigt bra bok om kärlek. Den är nämligen riktigt, riktigt bra!

Lite överraskad och glad är jag över hur positiv boken är. Jag var rädd för att den skulle vara hemsk och tung efter Gå sönder, gå hel,  den senaste boken jag läste av Sofia Nordin, som var helt fantastisk, men så svart. Det här är något helt annat.

Boken är ett recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

1 reaktion på ”Vilken fantastisk kärlekshistoria!”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: