Världens bästa Nina

image

I senaste numret av ViLäser finns en lång artikel om Nina Bouraoui som varande en del av den ”franska vågen” som de kallar alla de begåvade franska författarinnor vars böcker ges ut av förlag som Sekwa, NorstedtsLeopard Förlag och Elisabeth Grate Bokförlag.

Jag läste min första bok av Nina Bouraoui i oktober. Den lilla, tunna romanen Kärlekens geografi som berättar om en författares kärleksförhållande med en mycket yngre beundrare. En beundrare som har läst hennes dagbok, Dockan Bella, och blivit totalt gripen. Efter läsningen av den helt fantastiska Kärlekens geografi döpte jag mitt inlägg om den till Wow liksom. Det var precis så jag kände. Jag var totalt drabbad av Borauouis sätt att skriva.

I april läste jag den självbiografiska Pojkflickan som också var riktigt, riktigt bra. Borauoui har ett så annorlunda och vackert språk, ett hetsigt sätt att skriva och en förmåga att beskriva det obeskrivbara.

I artiklen säger författaren att nyckeln till hela hennes författarskap finns i dagboken Dockan Bella. Den står i hyllan och kommer definitivt bli läst snart. Det krävs dock rätt tillfälle att läsa Bouraoui då böckerna jag läst hittills varit väldigt starka. De må se tunna ut, men är ingenting att dra igenom på en timme eller två. Böckerna kräver eftertanke och jag vill gärna vila i varje ord.

I höst kommer en nya bok av Nina Bouaroui ut på Elisabeth Grate Bokförlag. Den heter Våra kyssar är avsked.  Om jag vill läsa? Självklart. Innan dess ska jag dock läsa Dockan Bella.

Andra franska författarinnor som det tipsas om i ViLäser är:

Claire Castillon

Faïza Guène

Elisabeth Filhol (Reaktorn utkommer i höst på Sekwa)

Virginie Mouzat

Justine Lévy (En ovärdig dotter utkommer i höst på Sekwa)

 

De två första finns med i min Boktolva.

 

Jag skulle också vilja lägga till:

Michèle Lesbre

Tatiana de Rosnay

och algeriska Assia Djebar

 

Och är nyfiken på:

Delphine de Vigan

Dominique Dyens

 

2 reaktioner på ”Världens bästa Nina”

  1. Jag har också börjat upptäcka de franska författarna via bl a Sekwa och Elisabeth Grate. Gillade Den röda soffan jättemycket, och även Castillons berättelser. Jag försökte läsa Kärlekes geografi för ett tag sedan, men fastnade dock inte. Men nu är det många som börjat tipsa om den, så jag ska nog försöka en gång till.

  2. Har inte läst något av henne. Men nu blev jag nyfiken, och har lagt till ”Kärlekens geografi” i min läslista…

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: