Wow liksom

Jag har tänkt att läsa något av Nina Bouraoui väldigt länge och nu är det gjort. Premiärboken blev nyligen utkomna Kärlekens geografi. En liten tunn sak som knockade mig totalt. Språket, stämningen, personerna, miljön – jag älskade allt. Enda problemet var att den tog slut så snabbt och därför vill jag gärna ge mig på en lite tjockare bok av författaren. Pojkflickan kanske? Finns det någon Bouraoui expert som kan guida mig?

Åter till den bok jag faktiskt läst. Det är svårt att beskriva den. Enkelt handlar den om en författare i 40-årsåldern som blir uppvaktad och fascinerad av en yngre konstnär. Ingenting hade varit annorlunda om det inte varit så att den äldre var kvinna och den yngre en man. Förhållandet är viktigt, men ännu viktigare är huvudpersonens tankar kring kärleken och kring sig själv.

Jag tycker om den rent kulturella relation de först har då han inspireras av hennes publicerade dagbok. Att vem som helst kan läsa ens dagbok hade för mig varit väldigt konstigt och svårt. Även för bokens huvudperson är det konstigt att han vet så mycket om henne, men hon vet hur hon ska jämna ut förhållandet. Oräkneliga gånger klickar hon sig in på hans hemsida och med hjälp av datorn kan hon följa hans liv utan att vara synligt. Det är också genom datorn de först börjar kommunicera.

Det konstnärliga fantasiförhållandet, som gränsar till besatthet, utvecklas sedan till mycket mer och vi får följa paret, genom kvinnans ögon, då de slutligen ses. Det är gåtfullt och trevande beskrivet och jag tycker om sättet Bouraoui skriver sin historia. Språket, jag säger bara språket, det är helt obeskrivligt annorlunda och bra. Kärlekens geografi gav definitivt mersmak!

9 reaktioner på ”Wow liksom”

  1. Ännu en bok du rekommenderar som jag känner att jag måste läsa! Har ingen koll på författaren alls däremot. Jag tror att du har en stor recensionsbegåvning.

  2. Håller med Marie – du är en recesionsbegåvning. Alla böcker som du skriver om får jag lust att läsa – nästan… Kärlekens geografi har jag spanat på men inte bestämt mig för än. Nu lutar det åt läsa men tiden. Tiden. Ge mig några extra dagar per vecka!

  3. Tittar på hennes böcker, läser på baksidorna men har inte kommit till skott att läsa än. Det måste bli ändring på det! Inspirerande text om Bouraoui – hoppas också på att drabbas av kärlek..

  4. Håller inte riktigt med om att hon är älska-eller-hata. En del av böckerna är fullträffar (som den här) och andra blir lite over the top. Hon är bäst i det korta formatet, tycker jag. De längre böckerna kan bli väl monotona (även om det förstås är avsiktligt från författarens sida). Innan männen gillade jag, men den är ju på knappt 90 sidor…

    1. Jag vet inte om hon är älska/hata men visst kan det ofta vara så med annorlunda författare?! Tack för tipset om Innan männen, kanske ska pröva en kortis till. Vill gärna pröva en tjockare också på sikt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: