En lagom kravlös utmaning

Jag är inte så bra på utmaningar som går ut på att jag ska läsa en bestämd bok en viss månad. Inför 2011 har jag därför gett mig själv en friare utmaning som jag hoppas att jag ska lyckas genomföra. Jag tänker läsa någon bok av tolv författare jag länge tänkt läsa något av, men aldrig läst. För att göra utmaningen ännu friare har jag valt ut fler än tolv författare. Nu kan det väl inte kännas som en press?

Vilka guldkorn får jag inte fortsätta att missa? Det finns nämligen en överhängande risk att min barnsliga sida tar över och att jag inte läser en enda av de författare som står på listan. Det gäller alltså att göra en prioritering, utan att för den delen tvinga mig att läsa någonting mot min vilja. Å andra sidan finns det också en risk att min tävlingsinstinkt sätter in och att jag tror mig hinna läsa alla författare på listan. Barnsligt? Sådan är jag! Lagom är inte heller ett ord som ingår i mitt vokabulär.

Ät dock inte så sugen på kommentarer som ”men herregud har du inte läst…” för svaret är så klart ”nej, jag har inte läst…”  annars hade jag väl inte snickrat på den här utmaningen?!

Vilka författare vill du upptäcka under 2011?

 

En komplett Boktolva slutfördes i juli:

Kate Morton läst Den glömda trädgården i januari

Muriel Barbery läst Igelkottens elegans i januari

Monika Fagerholm läst Den amerikanska flickan i januari

Audrey Niffenegger läst Tidsresenärens hustru i februari

Sadie Jones läst Den utstötte i februari

Tana French läst In the Woods i april

Tatiana de Rosnay läst Sarahs nyckel i april

Jenny Han läst The summer I turned pretty i april

Dorothy Sayers läst Oskuld och arsenik i juni

Carol Ann Duffy småläst i juni/juli

Les Murray småläst i juni/juli och ordentligt i september.

Jonathan Safran Foer läst Extremely loud & incredibly close i juli

 

Därefter har jag också läst:

Michael Cunningham läst Timmarna i juli

Douglas Coupland läst Hey Nostradamus i juli.

Gillian Flynn läst Dark Places i december

Cormac McCarthy läst halva The Road och är tveksam till om jag läser mer.

 

Summa 15,5 författare och det måste väl anses mer än godkänt. Jag kör vidare med en nygammal Boktolva 2012. Fortfarande handlar det om författare jag länge tänkt läsa, men aldrig läst.

56 reaktioner på ”En lagom kravlös utmaning”

 1. Jag vill VERKLIGEN uppmuntra dig att läsa Poisonwood bible / Giftträdets bibel av Barbara Kingsolver, och Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Det är helt olika romaner om helt olika ämnen, men nu slog det mig att båda faktiskt har väldigt speciella stilar – sättet som huvudpersonerna tänker och pratar. Inte alls liknande, men klart distinkta. Så det är en gemensam nämnare för två FANTASTISKA romaner.

 2. Åh, Coupland. Jag läste det mesta av hans tidiga böcker, men har tappat bort honom någonstans. Gillade verkligen Life After God, samt – naturligtvis – Microslavar.

 3. Om du bara visste hur sugen jag var på att börja den här kommentaren med ett ”Men herregud, har du inte läst…”. Bara för att. 😉

  Av de namnen på listan tänker jag bara varmt rekommendera en författare. Inte för att de andra inte är värda det, men den som sticker ut mest från mängden och ger mig störst behållning med sin totalt skruvade författarvärld är Douglas Coupland. Men. Jag tänker inte säga att du MÅSTE läsa något av honom. Det verkar ha motsatt effekt på dig så jag säger istället: Läs inte Coupland. 😛

  1. Faktum är att Coupland faktiskt har hög prioritet. Måste pröva hans skruvade värld, men är inte hundra på att jag kommer att gilla det. Vilken ska jag börja med? Någon att undvika?

   1. Risken om jag tipsar om en titel är att du inte vill läsa den, så jag bör vara tyst. 😛 jPod tror jag många skulle rekommendera då den fick mycket medial uppmärksamhet jämfört med hans andra titlar (det är lite som en moderniserad version av Mikroslavar enligt många), men jag skulle nog säga att Alla familjer är psykotiska fungerar bra också. Eller Mikroslavar. Eller The Gum Thief. Äh, ta vilken du vill. Om du gillar honom lär du gilla de flesta titlarna, om du inte gillar honom kommer ju ingen fungera. Coupland är lite för speciell för att man ska gilla en bok och ogilla en annan.

     1. Jättekul att höra! Coupland kan verkligen bygga upp världar i sina böcker. Hur många författare skulle kunna komma undan med en karaktär vid namnet Shw som om det vore ett vanligt svensson-namn? 😛

     2. Alla familjer är psykotiska är den jag brukar rekommendera, men även jPod är riktigt underhållande om man bara lyckas ta sig över den första knölen som jag upplevde ungefär en fjärdedel/tredjedel in i boken. Metahumor i form av en ond version av författaren dyker också upp. (Det avslöjar omslaget om jag inte minns fel, så jag avslöjar inga stora hemligheter nu i alla fall. ;))

 4. Kul idé, och bra författarskap du har att upptäcka! Jag har själv svårt med sådana här utmnaningar eftersom jag vill att läsandet ska vara kravlöst, men å andra sidan är det ju fint att upptäcka nya författare! Får se om jag tar inspiration av din idé och din lista och fixar ihop nåt eget

 5. Jag kommer nog att hänga på med en egen lista vad det lider men när det gäller din lista så har du ju en hel del att uppleva (jag har ju inte läst hälften själv så några förmaningar får du inte från mig 😉 ) men jag vill ju flagga lite extra för Att föda ett barn av Sandberg som jag tyckte väldigt mycket om. Och så Kolterjahn, vet inte om jag ska tipsa om Nattfjäril eller Ut ut skuggan bara för de är så himla bra bägge två.

 6. Jag borde också göra en sådan lista, men enbart får välja olästa författare i min bokhylla… Vill också gärna säga att Undsets roman ”Jenny” är riktigt fin.

 7. Vägen av McCarthy måste du läsa! Den fixar du på ett kick 🙂

  Westö och Fagerholm finns på min ”nyfiken-på” lista också! Och Kristina Sandberg, Att föda ett barn, måste också spanas in efter höstens alla hyllningar.

 8. Hur har jag kunnat missa den här läsutmaningen tänkte jag men insåg direkt att jag låg ju faktiskt på sjukhus när du publicerade den så jag har en förklaring…….

 9. Håller också på med ett inlägg om detta. Är sugen på att anta din utmaning! 😉 Får jag låna bilden? Ang Wassmo så tycker jag att du ska läsa serien om Tora.

 10. Å du har ju många guldkorn i din lista! Kerstin Ekman, Monica Fagerholm och Sarah Waters är några av mina favoriter. De är väldigt olika sinsemellan, men ala har sina kvaliteer. ’Kommer förresten att anta din utmaning!

 11. Jag hänger på! När jag har filat på listan och publicereat den kommer ännu en kommentar att landa här.

  God fortsättning förresten! 🙂

 12. Jättebra idé med den här utmaningen! Jag har nu skrivit en lista med författare, listan blev ganska lång, men jag tänker som du. Då kan jag välja och vraka lite 🙂

  Boktolvan börjar…. NU!

 13. Vilken härlig utmaning! Jag ser ett antal bland dina valda författare jag definitivt kan rekomendera varmt så du har säkert mycket att se fram emot. Jag tänker nog hänga på den här, har gjort en lagom lista med olästa författare som känns lite spännande och intressanta. Vi får se hur det går 🙂

 14. Jag kommer inte vara med i den här utmaningen per se, jag har ju ett inlägg som beskriver detta. Inga nya läsutmaningar under 2011 alltså.
  Men, enligt ett av mina fina excelark så är drygt 70 titlar av de olästa böckerna som står i mina hyllor av ”nya” författare, så jag har nog en stor chans att lyckas ändå. Utan utmaning.

 15. Två pärlor på din lista är Sigrid Undset och Herbjörg Wassmo. Undsets Kristi Lavransdotter är en fantastisk upplevelse (fast det var minst 25 år sedan jag läste den…). Av Wassmo så gillade jag hennes Tora-svit, t.ex. Huset med den blinda glasverandan (tror jag den hette…).

 16. Jag hoppar på utmaningen också. Skriver snart om den på min blogg, ska bara klura ut tolv författare. Jag vet i alla fall att Mare Kandre och Thomas Bernhard står med på listan. Och jag tycker verkligen att du ska läsa De besatta av A.S. Byatt om du får tag på den. Mums för en litteraturälskare!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: