Lite läspanik enligt O

Alltså, jag hade verkligen tänkt att jag skulle ha läst årets Nobelpristagare innan han eller hon avslöjas av Peter Englund. Jag tyckte också att oddsen borde vara hyfsat bra då jag faktiskt läst både Adonis, Ko Un, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Assia Djebar, Tomas Tranströmer, Margaret Atwood och Haruki Murakami. Men det var det, nu ser listan annorlunda ut.

Vem är Adam Zagajewski och vad katten gör han på listan? Poet visserligen och jag tror på en poet i år. Kanske värt att läsa något av honom nu, visst hade det varit rätt fräckt om han fick priset och jag faktiskt hade läst. En polsk poet, bara en sådan sak gör att det nästan är värt alla konstiga kommentarer jag skulle kunna få.

Och Thomas Pynchon som bara nämns i media en gång per år, som inte lockar speciellt mycket, eller Antonio Tabucci för den delen, som låter hemskt tung.

Alice Munro borde jag ta tag i, även om jag känner mig tveksam till att hon får priset. Inte av något annat skäl än att hon skriver noveller som är en bortglömd litteraturform, men någon gång ska ju vara den första.

Varför är det då så viktigt att ha läst nobelpristagare i förväg? Antagligen för att jag är barnslig och för att det är riktigt kul att kunna ropa ”Äntligen!” på allvar. Roligare ju fler som ser ut som frågetecken faktiskt.

Det brukar vara en outsider som får priset och vad jag vet brukar inte Adam Zagajewski figurera på vadslagningslistorna. Det talar kanske för honom?!

Antonio Tabucchi

15 reaktioner på ”Lite läspanik enligt O”

 1. Jag skulle gärna läsa eventuella nobelpristagare i förväg jag med, men jag ids inte. Det finns alldeles för många böcker som jag verkligen VILL läsa som kommer högre upp i prioriteringslistan. Jag brukar se till att läsa den som vinner varje år dock, så jag hoppas verkligen att det inte blir en poet. Poesi är inte min grej helt enkelt.

 2. Själv nöjer jag mig med att i år hoppas att jag i alla fall har hört talas om pristagaren… I och för sig har jag i år också läst en hel del av de författare som ofta förekommer i förhandssnacket men det dyker ju alltid upp nya… Men visst vore det coolt att ha prickat in en oväntad vinnare (som en polsk poet exempelvis) och dessutom kunna säga att man läst honom/henne.

 3. Adam Zagajevskij skriver mycket om ruiner och sånt. Inte min favoritpolackpoet. Men han behärskar sitt hantverk väl. Och om man pratar polsk poesi med folk (ett stort ”om” förvisso) så brukar Zagajevskijs namn nämnas.

 4. Hej Enligt O.

  Först och främst måste jag säga att även om vi bara sågs en kortis i helgen på mässan så gjorde det mig så glad att få hälsa ordentligt på dig. Du verkar vara en så himla glad och varm person. Önskar vi får fler tillfällen att ses i framtiden.

  Jo, jag brukar nästan alltid hoppas att författaren som ”vinner” är någon jag INTE har läst förut. Jag tycker det ger mig en anledning att utforska nya författarskap.

  Men jag kan också tillägga att jag var lite mallig förra året över att Herta Müller redan fanns i min bokhylla när hon utsågs till mottagare av priset ifjol. Då var hon dock oläst (inte nu längre) och det var mest Lyrans förtjänst att hon hamnade i hyllan, och lite min egen också.

 5. Haha, visst vorde det verkligen barnsligt roligt att ha läst pristagaren innan, men jag skulle nog skämmas lite (eller borde skämmas i alla fall, men lär ändå stå där) om jag ropade äntligen om jag läst författaren en vecka innan för att personen kanske skulle få priset och det gäller att vara snabb…. hehe… likadant var det förra året då jag i panik beställde hem en massa två veckor innan och ändå inte hann läsa allt. Det innebar dock att jag redan hade Herta hemma när man läste upp att det var hon som vunnit så jag slapp stå som numer 70 i kö på biblan sedan..;)

 6. Det skulle vara spännande om Adam vann 🙂
  Har träffat honom och läst för länge sedan.
  Det blev en rolig överraskning för mig att han stod på Nobellistan :-)Och bättre översättare än Anders Bodegård finns inte:-)

 7. Jag brukar ha läst sådär hälften av de som blir valda. Just nu läser jag Alice Munro, För mycket lycka, och det är en härlig novellsamling så att välja henne vore inte alls fel.

 8. Jag hänger inte alls med när det gäller Nobelpristagare eller om det är en enstaka bok eller ett helt författarskap som står bakom beslutet.

  Jag har endast läst en bok av en av författarna på den relativt gedigna listan: Påstår Pereira av Antonio Tabucchi. En oerhört lättläst och charmig historia med en säregen stil.
  När jag skrev om den igår på Bokgeografin så vaknade en lust av att läsa om den och det är inte helt omöjligt att det också kommer att bli så inom kort.

 9. Lustigt om det skulle bli en polsk poet igen, med tanke på att Wislawa Szymborska var den poet som sist fick priset!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: