Dags för en poet 2010

1996 delades Nobelpriset senast ut till en poet. Jag tycker definitivt att det snart är dags igen och då borde definitivt Ko Un få det. Denne otroligt produktive sydkorean har skrivit över 120 volymer, men på svenska finns väldigt få utgivna. Jag har läst Tiotusen fotspår och andra dikter i översättning av Inja Han och Carola Hermelin, utgiven av Atlantis 2005. I bokens inledning finns en dikt till Ko Un skriven av Tomas Ranströmer och ett porträtt av honom tecknat av Orhan Pamuk som fick Nobelpriset i litteratur 2006.

De flesta av dikterna i samlingen är hämtade från Maninbo, Tiotusen fotspår, den poetiska minnesteckningen av 4000 koreaners liv. Många av dikterna har fått sitt namn av en koreansk person, vilket gör att de känns otroligt äkta och många av dem griper tag i mig rejält. En av dem heter Skitunge och handlar om en pojke som ännu inte fått något namn, men ändå får klara sig själv, andra har titlar som  Morfar, Ch’ung-jo min lillebror och Inte en dotter till:

 

Inte en dotter till
I Gamlö hade föräldrarna till Inte en dotter till
redan fått tre döttrar:
Dok-sun
Bok-sun
Gil-sun
Sedan kom ytterligare en dotter
Hon fick namnet Inte en dotter till.
Ursinnig gick fadern iväg för att dricka.
När han kom hem sade han:
”En kvinna som bara kan få flickor
förtjänas att kastas ut ur huset!”
[…]

Nu vill jag läsa Stundens blomma för att fördjupa mig mer i Ko Uns författarskap. Och jag lovar att tjata riktigt mycket om honom om inte hela året, så i alla fall under hösten!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-12-30

Nu är det visserligen Adonis som ligger högst på vadslagningslistorna, men jag vill definitivt slå ett slag för Ko Un. Däremot har jag faktiskt inte läst något mer av honom. Vill fortfarande göra det!

12 reaktioner på ”Dags för en poet 2010”

   1. Ja, vi studerade hennes Irlandsskildringar när jag var i Limerick och jag blev så tagen av hennes dikter, moderskapet, styrkan och ja, allt. Så fram för fler kvinnor i Nobelsammanhang och kanske Boland kunde få vara nästa namn?

 1. Det vore verkligen dags for en poet igen, och jag skall se till att lasa in mig lite mer pa poesi, for jag ar sorgligt efter inom det omradet!…och det vill jag verkligen inte fortsatta vara!

 2. Jag hoppas som alltid på Amos Oz. Okej, han är en vit gubbe som skriver prosa och de har ju fått de flesta prisen historiskt. Men han är så värd priset.

  1. Amos Oz finns med på min lista över favoriter också, men han verkar inte hittas lika långt upp på listorna i år, vilket visserligen inte säger något om vem som får priset.

     1. Nej, jag kan instämma där. Det känns också lite som att de som är med i spekulationerna från år till år nästan kan räknas bort. Blir de omnämnda ofta blir de för omtalade och faller på grund av det. Eller det kanske bara är jag som ser det så?

      (Hur får man den där rss-feeden att ändras till senaste inlägget? Det ser ut som att jag har någon sorts Birro-fetischism när jag i själva verket faktiskt skrivit om annat också. :P)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: