Jag gillar Frankie Landau-Banks skarpt

1629601

I helgen har jag läst E Lockharts bok The Disreputable History of Frankie Landau-Banks och fått en ny favoritkaraktär. Frankie kämpar verkligen med att ta plats och trots att hennes sätt att göra det på inte alltid är de smartaste, är mina sympatier alltid hos henne. Frankie är familjens minsting, deras Bunny Rabbit och det är tydligt att hon inte är nöjd med den rollen. Förut har hon haft sin syster på samma skola, den anrika Alabaster och klarat sig bra på att vara Zadas lillasyster. Nu måste hon bli sig själv och då räcker det inte med kompisen Trish, hon vill ha mer.

Egentligen är det oklart vem som utnyttjar vem eller om det ens handlar om att utnyttja någon, men kanske är det Frankie som tjänar mest på att bli tillsammans med Matthew Livingston, som går sista året och har hög status. I hans sällskap får Frankie ta plats vid senior-bordet i matsalen och får också inbjudningar till hemliga fester. Samtidigt är hon bara någons flickvän och det irriterar henne.

Frankie är smart och rolig. Jag gillar hennes lek med ord och hennes självständighet, men känner också igen hur det är att försöka få status genom någon annan. Hur umgänget förändras för att man hör ihop med någon, men hur lite den egna personen egentligen spelar roll. Det finns flera pojkvänner jag borde gjort slut med långt tidigare, men hängt kvar vid för att allt skulle förändras så mycket. Jag tror att många andra kan känna igen sig också. Det är svårt att vara sig själv som tonåring, speciellt då man egentligen inte vet vem det är.

Lockhart bygger upp en komplex miljö på internatskolan. Vi vet att det är en samtidsberättelse, med e-mail och andra moderniteter. Samtidigt känns det som 50-tal. Kanske är det för att tiden stått stilla på internatskolan, men samtidigt är det ett effektfullt sätt att visa hur lite könsroller och status mellan grupper har förändrats. Frankie är inte okej med det. Hon ville inte vara ett bihang. Hon vill vara en del av den innersta kretsen och i det här fallet är den innersta kretsen ett anrikt sällskap som bara är för killar.

Men inte heller Matthew och de andra killarna är speciellt fria i sina roller. Det gör det här till en bok som skulle vara riktigt intressant att läsa i en klass med gymnasieelever. The Disreputable History of Frankie Landau-Banks är inte bara en feministisk bok, utan en bok som ifrågasätter det som vi många gånger ser som självklart.

Nu är jag visserligen svag för böcker som utspelar sig på internatskolan, så kallad aka-porr, men det här är så mycket mer än en bok om en skola. Intrigerna är många, miljön fantastisk och karaktärerna intressanta. När en författare skrivit två så bra böcker som E Lockard gjort blir de officiellt favoritförfattare.

Lavender lit har gett ut båda dessa böcker på svenska med titlarna Den ökända historien om Frankie Landau-Banks och Kanske är det allt du behöver veta. Läs dem genast om du inte redan gjort det. Jag har sällan läst så smarta och välskrivna böcker. Jag ger mig ut på jakt efter fler.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: