Störst av allt

9789146232414 (1)

Det har gått nio månader sedan skolskjutningen i Djursholm och nu inleds rättegången mot artonåriga Maja. Hon som överlevde tragedin där hennes bästa vän Amanda och hennes pojkvän Sebastian var två av de döda. De är skjutna och i rättegången ska det bevisas att det är Maja som dödat dem. Visserligen har hennes föräldrar skaffat henne en riktig stjärnadvokat som försvarare, men kommer det att räcka? Går allt att köpas för pengar?

Störst av allt av Malin Persson Giolito handlar om en rättegång som pågår under några intensiva veckor, men vi får också veta vad som ledde fram till skolskjutningen och häktningen av Maja. Vi får lära känna henne, men också Sebastian, Amanda och deras vänner som tillhör det fina folket. Med några få undantag ska sägas, för på skolan finns också de som saknar den där silverskeden i munnen, men som mest av allt vill skapa sig ett bättre liv. Samir är en sådan elev och han försöker bli en del av en gemenskap där han inte riktigt passar in eller ens räknas.

Störst av allt är troligen den bästa rättegångsskildring jag läst, men det är inte bara en sådan. Det är också en berättelse om kärlek och bristen därpå, om makt och om vanmakt. Maja må stå i centrum, men det är på många sätt Sebastian som är huvudperson. Sebastian Fagerman, son till den mycket förmögne Claes Fagerman. En pojke som på ytan har allt, men som när ytan krackelerar inte verkar ha någonting alls av det som verkligen räknas.

Malin Persson Giolito har gjort ett gediget arbete. Inte bara gällande rättegångsdetaljer, för där tar jag för givet att hennes kunskaper är adekvata. Jag talar istället om andra detaljer, i språket i beskrivningarna av karaktärerna, i tematiken. Störst av allt är helt enkelt en riktigt välskriven och läsvärd bok som med rätta redan har nått en hel del läsare. För mig är det här den bästa av Persson Giolitos böcker sedan debuten Dubbla slag, som också är relevant och läsvärd. Det är när Persson Giolito placerar sina karaktärer mitt i verkligheten som hon är som bäst.

 

6 reaktioner på ”Störst av allt”

  1. Jag har hittills avfärdat boken eftersom den känts för otäck för mig, men nu låter den så intressant att jag nog får ompröva det beslutet.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d