Mamma, mother, mutter, mamá, mère

Idag är det alla mammors dag. Jag är en av dem och snart ska jag träffa grabbarna som i natt varit hos min mamma, men i eftermiddag ska äta middag hos hennes mamma. Många mammor alltså och papporna får stå tillbaka lite just idag.

Det vimlar av mammor i litteraturens värld och här tänkte jag tipsa om en rad böcker där mammor spelar huvudrollen. Både lyckliga och fruktansvärt sorgliga böcker.

Den mamma i litteraturen som mina grabbar älskar mest är Åkes. Hon som blir en drake och glömmer bort allt i fina När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum.

Agnes mamma har samiskt ursprung. Ett ursprung som hon nästan förträngt, men som Agnes är väldigt nyfiken på. I Sms från Soppero och Hej vacker av Ann-Helén Laestadius är två riktigt bra böcker.

Den väna modern i Laura Ingalls Wilders böcker är varm, mild, mjuk och samtidigt finns en styrka och en coolhet under den lugna ytan. Kanske inte just i Det lilla huset i stora skogen, men definitivt i böckerna därefter.

I Jenny Hans Sommaren jag blev vacker finns två mammor. Två starka mammor. Bellys mamma och hennes väninna Susannah, som är mamma till Conrad och Jeremiah. En härlig bok om vänskap, kärlek och familjeliv.

I Hungerspelstrilogin är Katniss mamma en riktig hjältinna. Hon arbetar som sjukvårdare och tar många risker för att hjälpa andra.

I Vinteräpplen av Josefin Sundström kämpar mamman Tova för att skapa en bra tillvaro för sig och sina barn. Till hjälp har hon sin egna mamma som gör allt för att Tova ska skyddas. En mycket bra och stark bok.

I 19 minuter av Jodi Picoult står två mammor i centrum. En är mamma till en son som genomför en skolmassaker och den andra är ansvarig för rättegången mot honom. En riktigt bra och gripande bok. Om att som mamma försöka älska sina barn vad de än gör.

I Men from the boys av Tony Parsons vill mamman Gina åter ta en plats i sin tonårige sons liv. Hon har inte träffat honom på riktigt sedan han var tre och hon lämnade honom och hans pappa. Boken är den tredje och avslutande delen i serien om Harry Silver. Klart läsvärd.

I Godnatt, finaste av Dorothy Koomson får vi träffa Nova som har en son som hon älskar över allt annat. I åtta år har han funnits i hennes liv när han skadas svårt. En bok fylld av sorg, men också av kärlek.

Fyrabarnsmamman Cecilia är huvudperson i Katerina Janouch serie som får en fjärde del ganska snart. Första delen heter Bedragen. Den här mamman lyckas jonglera sina fyra barn riktigt bra och befinner sig dessutom alltid i händelsernas centrum.

Linnea skriver också om mammor i litteraturen. Vilka böcker tipsar du om?

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: