Charmig och exotisk kärlekshistoria

En dag kommer ett sms till Agnes från en okänd avsändare.  Det är skrivet på samiska, ett språk som Agnes bara kan lite av. Visserligen är hennes mamma same, men då hon bröt med sitt förflutna tidigt har hon varken pratat samiska själv eller lärt sin dotter språket. Agnes har dock blivit nyfiken på sitt ursprung och har lärt sig lite samiska i smyg, tillräckligt mycket för att kunna tyda sms:et.

Den som skrivit meddelandet heter Henrik och är kompis till Agnes kusin Kristin. Henrik är en ”riktig” same som sköter renar och åker skoter. Agnes blir mer och mer förälskad och räknar dagarna tills hon och mamma Anna-Sara ska åka upp och hälsa på mormor och morfar.

Vi får följa Agnes under några intensiva dagar i norr då hon prövar på livet som same. Hemskt egentligen att jag vet så lite om vår ursprungsbefolkning att det hela känns exotiskt. Jag tycker om miljöbeskrivningarna och alla detaljer om traditioner och den utsatthet som samerna levt med i generationer. Alla borde verkligen läsa Sms från Soppero för att få kunskaper om minoriteten i norr.

Ann-Helén Laestadius skriver med ett otroligt driv och jag hade väldigt svårt att sluta läsa när jag väl börjat. Det är en ärlig och mångbottnad historia om att hitta sin identitet. Jag blir verkligen engagerad i Agnes liv och hennes sökande efter sina rötter. Jag tycker också mycket om den trevande och oskyldiga kärlekshistorien mellan henne och Henrik. Jag hann knappt läsa ut Sms från Soppero innan jag började läsa andra boken om Agnes och Henrik som heter Hej vacker. Än så länge verkar den minst lika bra. Jag återkommer inom kort med en recension!

3 reaktioner på ”Charmig och exotisk kärlekshistoria”

  1. Jag har tidigare inte varit speciellt sugen på att läsa Sms från Soppero. Varför vet jag egentligen inte. Men senare i höst ska jag på författardag där Laestadius ska vara med så det känns som det är dags att ta tag i hennes böcker och jag blev lite mer nufiken när jag såg att du gillade den 🙂

  2. Ja visst var läsdagboken fin. Båda fanns på bokus och den nedersta även på adlibris. Men tyvärr vet jag inte riktigt hur de ser ut inuti. Får testa att klicka hem den ena kanske. Om inte annat är den fin att ha framme 😀

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: