Jag och Han passar bra ihop

Nu har jag så äntligen läst ut The summer I turned pretty av Jenny Han. Den stackars boken har misshandlats rejält och varit min handväskebok allt för länge. Trots detta var det en riktigt trevlig läsupplevelsen, men nästa bok i serien ska jag sträckläsa. Jag har en känsla av att läsupplevelsen blir ännu bättre då. Miljön kräver nämligen fullständig fokus, medan huvudpersonerna är lite snällare mot mig och accepterar min upphackade läsning.

Belly är en underbar huvudperson. Hon lever livet med en passion som jag avundas. Visst är hon inte säker på allt eller alla, men hon ber absolut inte om ursäkt. Den här sommaren fyller hon 16 år. Som alla andra somrar är det strandhuset som gäller. Strandhuset som mammans väninna Susannah äger. Strandhuset med de tillhörande sommarvännerna Jeremiah och Conrad. Jeremiah som är hennes bästa vän och Conrad som hon alltid har älskat.

I sommarhuset finns vardagen, men en annorlunda sådan. En bättre sådan, men vintern långt, långt borta. Det här blir sommaren då mycket ändras. Då hon träffar sin första pojkvän, Cam Cameron, som sommarbröderna har en tendens att håna och då hon börjar bli vuxen.

Parallellt med denna sommar får vi veta lite om de tidigare. Om Bellys första kyss, om hur hon och hennes bror upplever hur mycket som helst tillsammans med sina sommarbröder och flickvänner som kommer och går.

Jenny Han har skrivit en bok med mycket värme och en respekt för ungdomar och för kärleken som är minst lika viktig då som nu. Språket flyter bra och jag tror att de duktigaste av mina elever utan tvekan skulle fixa att läsa boken på originalspråk. Jag tyckte mycket, mycket om den.

Boken finns också på svenska och heter då självklart Sommaren jag blev vacker. Snart kommer också andra delen i trilogin som heter Ingen sommar utan dig. På engelska finns nu en trilogi i och med att Han förutom It’s not summer without you kommit ut med We’ll always have summer. Den senare finns bara som inbunden och det känns lite väl dyrt. Jag orkar vänta, men vill gärna återse Belly.

1 reaktion på ”Jag och Han passar bra ihop”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: