Veckans kulturfråga v.48 2022

I måndags delades Augustpriset ut i tre kategorier och Lilla Augustpriset till en aspirerande författare. Vinnarna var Ia Genberg, Nina van den Brink, Ellen Strömberg och Ali Alonso. Veckans kulturfråga handlar om svenska litterära verk.

Vilken är den bästa bok av en svenskspråkig författare du läst 2022?

Egentligen finns inget krav, likt det för Augustpriset, att boken eller böckerna du lyfter ska vara utgivna det senaste året och några av mina böcker är utgivna 2021, men faller inom tidsramen för årets pris.

En av de bästa ungdomsböcker jag läst i år är Yani av Nora Khalil, som ju nominerades till Augustpriset. Det är en språkligt kreativ bok som beskriver tonårskillar från förorten på ett sätt som är ovanligt. En annan riktigt bra bok skriven primärt för unga är Grim av Sara Bergmark Elfgren. Just scenerna från Gröna Lund förföljer mig.

Bland de finaste böcker jag läst i år finns 1959 – Ingrid och Georg en kärlekssaga av Helena von Zweigbergk som jag tycker fått på tok för lite uppmärksamhet. Den är lågmäld och välskriven.

Slutligen vill jag lyfta fram Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde. En helt fantastiskt bok om mödrar och barn.

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.48 2022”

  1. Berätta tre saker av Callum Bloodworth

    Liv måste hålla sig hemma i karantän pg a corona. Dag sätter sig utanför hennes dörr och de börjar prata. En varm vänskap fylld av humor utvecklas och blir så småningom till kärlek.

    En fantastisk bok. En stark, varm bok om det viktigaste i livet.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: