En runda till

Thomas Vinbergs Druk (En runda till) från 2020 är en fin film om kärlek och en både varm och otroligt tragisk historia om fyra vänner och lärare. Den belönades med en Oscar för bästa utländska film 2021 och Vinterberg nominerades också till bästa regi. Som med så många andra filmer har jag tänkt se den sedan den var ny, men fick tummen ur först nu då den finns på svtplay.

Huvudpersonen får ändå sägas vara Mads Mikkelsen som spelar historieläraren Martin. Han har jobbat ett tag och är minst sagt trött på ungdomar. Hans undervisning går på tomgång och han har slutat bry sig om att ens försöka göra ett bra jobb. Det går så långt att han kallas till ett möte med eleverna och deras vårdnadshavare som uttrycker oro för att ungdomarna ska behöva ha honom som lärare. Han är helt enkelt inte tillräckligt bra.Inte heller hemma funkar det speciellt bra. Martin är gift med svenska Annika och de har två barn tillsammans. Numera lever de helt parallella liv. Hon jobbar natt och han dag och väldigt sällan mötas de två.

Det är när Martin firar sin vän och kollegas 40-årsdag som han bryter ihop. Tanken är att han ska hålla sig nykter och kör hem, men blir övertalad att ta en sup vodka till kaviaren och sedan rullar det på. Vännerna bestämmer sig för att pröva filosofen Finn Skåreruds teori om att människan fungerar som bäst med 0,5 promille alkohol i blodet. Det är rätt mycket. Drickandet gör dock Martins lektioner bättre och även familjelivet får liv. Vännerna dricker, blåser i alkomätare för att hitta den perfekta promillehalten och märker inte att en av dem snarare bryts ner av alkoholen. Det är inte så enkelt att alkohol i lagoma doser gör en till en bättre människa eller ens lärare.

En runda till är på samma gång väldigt fin och vansinnigt obehaglig. Skådespelarinsatserna är lysande och stjärnorna är, förutom Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus Millang och Thomas Bo Larsen som spelar hans vänner och kollegor. Maria Bonnevie som gör rollen som Martins fru är däremot ovanligt blek och ointressant. Vinterberg är en intressant regissör och det är just intressant som kanske är det bästa ordet att beskriva En runda till. Kameran betraktar vännerna på avstånd, men ibland blixtrar det till och blir riktigt gripande. Filmen finns att se fram till 18 december, missa den inte.


Om filmen

Druk (En runda till), (2020)

Regi och manus av Thomas Vinterberg

1 reaktion på ”En runda till”

  1. Pingback: En runda till - Bokfeed

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: