Naturliga beteenden

När vi träffar Lily första gången blir hennes buk uppskuren. Ur livmodern ska ett barn plockas ut. Hennes son. Det är en situation som skrämmer henne på många sätt och hon vet inte vad som förväntas av henne. Marcus finns bredvid henne. Han ska bli pappa och verkar inte alls vara lika tagen av situationen. Inte så konstigt kanske då det inte är han som har en kirurgs fingrar grävande i buken men det är något annat också. Marcus har länge längtat efter att bli förälder och han ser fram emot det. Lily däremot vet inte vad hon ska förvänta sig. Hur blir du en bra mamma om du inte har någon vettig förebild?

När Lily var barn hade hon en mamma. En mamma som jobbade nätter för att officiellt kunna försörja sig och sin dotter, men ganska ofta kändes det som att hon snarare ville slippa Lily. Dottern fick vad hon behövd på många sätt. Det fanns mat på bordet och ett hem att bo i. Däremot fanns absolut ingen kärlek. Att lära känna Lily är smärtsamt. Både som flicka och som kvinna. Självklart påverkas barnet under hela livet av att inte ha varit älskad. Det är inte det att Lilys mamma är elak speciellt ofta. Inte heller är hon våldsam. Mest av allt är hon totalt ointresserad av sin dotter.

När Jack är född tar Lily honom i famnen och hon släpper honom inte. På sjukhuset finns han i hennes famn hela tiden och hon vägrar att lägga ner honom i den förhatliga plastsängen. Jack ska känna att han har en mamma, en mamma som alltid vill vara med honom. Så fortsätter det när den lilla familjen lämnar BB och snart blir Lilys totala fixering vid att ha sin son nära sig problematiskt. Kärleken hon känner för sitt barn blandas med rädslan för att förstöra honom på något sätt. Hon vill verkligen att han ska känna att hans mamma inte vill något hellre än att vara med honom.

Naturliga beteenden är Golnaz Hashemzadeh Bondes tredje bok och den andra jag läser. Det är en helt fantastisk bok som verkligen tar tag i mig och väcker en massa känslor. Delar av den är fysiskt smärtsamma att läsa. Berättelsen om Lily är ingen vanlig, enkel berättelse om ett barn som far illa, utan så mycket mer. Varje ord är genomtänkt och borrar sig in i mig på ett obönhörligt sätt. Jag kramar inte bara mina barn hårt efter läsningen, utan också mina katter. Trygghet kan komma i många former, men avsaknaden av den känns rejält.

Om några veckor avslöjas de nominerade till årets Augustpris. Om Golnaz Hashemzadeh Bonde inte finns bland de nominerade författarna blir jag lika delar förvånad och besviken. Naturliga beteenden är definitivt en av de absolut bästa svenska böckerna jag läst i år, om inte den bästa. Den kommer att följa med mig i tankarna länge, länge.


Om boken

Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde, Wahlström & Widstrand, (2022), 240 sidor

Foto: Karl Nordlund

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: