Fem bra vinnare av Augustpriset

I måndags avslöjades de nominerade till Augustpriset 2022 och det är anledningen till att jag idag listar fem tidigare vinnare som jag uppskattat. Att välja fem böcker var svårt idag då det fanns oväntat många bra alternativ. Med det sagt tycker jag långt ifrån alltid att rätt bok vinner, men det får bli temat någon annan lista.

Sorgegondolen av Tomas Tranströmer, årets svenska skönlitterära bok 1996. Ungefär samtidigt upptäckte jag Tranströmer tack vare Gunnar D Hansson, som var min lärare när jag läste litteraturvetenskap.

Aprilhäxan av Majgull Axelsson, årets svenska skönlitterära bok 1997. En bok som jag verkligen älskade när jag läste den. Så originell och välskriven.

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, årets svenska barn- och ungdomsbok 2010. Det här är en av många bra böcker från unga som tilldelats Augustpriset, men anledningen till att jag valde just den är att Jägerfeld skrev om något som kändes nytt.

Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink, årets svenska fackbok 2011. Jag läser sällan de böcker som är nominerade till eller tilldelas Augustpriset för bästa fackbok, men Åsbrinks bok tyckte jag väldigt mycket om.

Gropen av Emma AdBåge, årets svenska barn- och ungdomsbok 2015. En riktigt bra bilderbok måste finnas med på listan och Gropen är fantastisk. Emma AdBåge tar verkligen sina läsare på allvar.

4 reaktioner på ”Fem bra vinnare av Augustpriset”

  1. Pingback: Fem bra vinnare av Augustpriset - Bokfeed

  2. Pingback: Fem bra vinnare av Augustpriset - Bloggfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: