De nominerade till Augustpriset 2022

Under förra veckan informerades de nominerade författarna och förlagen och ikväll var det dags för oss att vi få veta de 18 titlar som har chansen att tilldelas Augustpriset 2022. Årets juryordföranden är Joanne Ros (Årets svenska fackbok), Mia Strandell (Årets svenska skönlitterära bok) och Salomon Hellman (Årets svenska barn- och ungdomsbok). Såväl Strandell som Hellman lyfter sorg som ett centralt tema under året. Att en nominerad bok ska vara välskriven sett till både språk och stil är viktigt, säger Joanna Rose. Strandell lägger till några ord som går som en röd tråd i juryarbetet. Det ska finnas en förnyelse, en originalitet, en komplexitet och inte minst en förmåga att gestalta. Hellman håller med och menar att det går att använda samma bedömningskriterier oavsett om det är en pekbok eller en ungdomsbok som står i fokus. Jag är ju inte jätteglad i att alla böcker för yngre läsare klumpas ihop i en kategori, men visst har han en poäng. Varje bok som nomineras är en potentiell vinnare, säger Hellman och säger sig bli glad vilken av böckerna som än vinner. Rose lägger till att de lätt hade kunnat nominera dubbelt så många titlar och det var svårt i slutet, men nu är de klara och juryarbetet avgjort. Nu är det en rad elektorer som röstar fram de slutgiltiga pristagarna.

Årets svenska skönlitterära bok

Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl, Norstedts förlag, utgiven i augusti 2022

Detaljerna av Ia Genberg, Weyler förlag, utgiven i januari 2022

Djävulsgreppet av Lina Wolff, Albert Bonniers förlag, utgiven i augusti 2022

Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand, utgiven i mars 2022

Ixelles av Johannes Anyuru, Norstedts förlag, utgiven i september 2o22

Minnen av infraröd av Iman Mohammed, Norstedts förlag, utgiven i augusti 2022

Kommentar:

Tre rätt av sex titlar, men jag har läst exakt noll av dem. Jag vet att jag kommer att läsa Genbergs och Anyurus böcker, troligen också Mohammeds och Tunedals. Mer tveksam är jag till Jordahl. Om tid finns, men prioriteras ej om inte någon av er har vansinnigt bra argument för att jag bör göra det. Värt att kommentera är att fem av sex författare är kvinnor, vilket visserligen speglar utgivningen, men ändå är väl ojämnt. Två av sex är diktsamlingar och hela tre av de nominerade är utgivna av Norstedts förlag.

Årets svenska fackbok

Girig-Sverige av Andreas Cervenka, Natur & Kultur, utgiven i mars 2022

Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink, Norstedts förlag, utgiven i april 2022

Kläda blodig skjorta av Maja Larsson, Natur & Kultur, utgiven i oktober 2022

Pontus Hultén av Claes Britton, Albert Bonniers förlag, utgiven i augusti 2022

Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger, Norstedts förlag, utgiven i februari 2022

Svart historia av Amat Levin, Natur & Kultur, utgiven i mars 2022

Kommentar:

När det kommer till fackböcker brukar jag ha rätt dålig koll, då jag läser så lite i den här kategorin. Jag påbörjade ganska nyss Cervenkas bok och den gör mig så arg att jag behöver läsa den i små portioner. Det är glädjande att den nomineras och det var min enda gissning som gick in. Lite anmärkningsvärt att Peter Englund inte nomineras med sin Onda nätters drömmar, men å andra sidan är jag riktigt glad att Amat Levin finns med bland de nominerade och han får väl ses som den historiska representanten, liksom van den Brink tog författarsloten och inte Elisabeth Åsbrink. Två nomineringar till för Norstedts och hela tre för Natur & Kultur. De senare ger verkligen ut många lockande titlar och jag är lite nyfiken på Maja Larssons bok. I den här kategorin dominerar männen med fyra titlar mot två.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Bettan av Marie Norin (text) och Elisabet Ericson, Alfabeta Bokförlag, utgiven i mars 2022

Ingen fara av Henrik Wallnäs (text) och Erik Svetoft (bild), Lilla Piratförlaget, utgiven i september 2022

Jaga inte oss av Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag, utgiven i maj 2022

Såret av Emma AdBåge, Rabén & Sjögren, utgiven i augusti 2022

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg, Rabén & Sjögren/Schildts & Söderströms, publicerad i april 2022

Yani av Nora Khalil, Natur & Kultur utgiven i augusti 2022

Kommentar:

Inget år utan en Adbåge eller för den delen Eva Lindström. Den senare förstår jag inte storheten med, men jag absolut älskar Emma AdBåge och är riktigt nyfiken på Såret. Sedan är jag otroligt glad över att Nora Khalils Yani nomineras. Jag hoppades på den, men vågade i tippa att en debutant skulle nå så långt. Ellen Strömbergs bok har jag tänkt läsa sedan den var ny. Nu är det dags. Två ungdomsböcker finns bland de nominerade i år, men ingen mellanåldersbok och hela fyra bilderböcker, en för åldersgruppen 0-3 år och tre för åldergruppen 3-6 år. Jag saknar helt klart Svaga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Det är som vanligt så att böcker för de yngre får mer plats än de för äldre och det är också som vanligt så att flest kvinnor skriver för unga.

8 reaktioner på ”De nominerade till Augustpriset 2022”

  1. Pingback: De nominerade till Augustpriset 2022 - Bokfeed

  2. Bengt Erik Eriksson

    Jag tycker din lista var bättre än juryns. Emma AdBåges nya och Cervenkas bok har jag läst och dom var väldigt bra. Är i ärlighetens namn osäker på om jag faktiskt kommer att prioritera någon av de övriga – denna höst som innehåller så otroligt många intressanta böcker på nyhetslistorna.

    1. Jag är väldigt nyfiken på Anyurus bok och även Genbergs vill jag läsa. Kommer definitivt inte att läsa alla 18, kanske inte ens alla de skönlitterära.

  3. Pingback: De nominerade till Augustpriset 2022 - Bloggfeed

  4. Om man läser recensionerna av Anneli Jordahls Björnjägarens döttrar så låter det ju som en bok skriven av Torgny Lindgren

  5. Precis som Bengt så gillade jag din lista bättre ;). Genberg är ju jättebra men jag är inte ens sugen på någon av de andra. Så kanske, kanske läser jag den som till slut vinner (med förhoppningen om att det blir just Genberg) men inte ens det känns säkert.

  6. Pingback: Minnen av infraröd – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: