Dag före röd dag

Den här stackars boken blev glömd på jobbet över sommaren och även om jag hunnit halvvägs läste jag om den. Dag före röd dag av Maria Frensborg handlar om Helena som är en ganska vanlig kvinna i fyrtioårsåldern. Hon är gift med Jonas och tillsammans har de två barn, Elmer och Juni. Äktenskapet är väl helt okej, inte så himlastormande, men inte heller dött. De lever ett hyfsat liv helt enkelt. Så skapas en ganska oväntad konflikt i familjen när Jonas bokar en resa till Mallorca som en överraskning. Det är inte bara det att Helena verkar hata överraskningar, något jag kan relatera till, det är också så att hon verkligen inte vill flyga. Även det kan jag förstå och jag tycker inledningsvis att hennes ilska är ganska rimlig. Hon tvingas vara den elaka mamman som säger nej till en resa som barnen jublar över.

Ju mer jag lär känna Helena, desto mindre rimlig känns hon dock. Klimatångesten hon bär på är verklig och att hon försöker leva som hon lär är absolut förståeligt. Det är bara det att det verkar handla mer om ett kontrollbehov än något annat. Jonas kan inte göra rätt, men en hel del av de saker Helena irriterar sig på eller oroar sig för är sådant som sitter i hennes huvud. Till exempel fantiserar hon ihop en relation mellan Jonas och en av grannarna, som inte alls existerar. Bland andra fantasier finns också en eget otrohet och det handlar inte alls om att hon vill göra något, men tankarna fyller henne.

Den Helena fantiserar om är en mycket yngre i den miljögrupp hon går med i. Tanken är att hon ska göra något rejält för klimatet nu när barnen är större och det finns tid. Kanske är det någon slags ålderskris och inte blir den bättre av att hon är äldre än alla andra i gruppen. Ändå följer hon med dem på aktioner, men kan ändå inte känna att kampen får henne att må bättre. Klimatångesten är ständigt närvarande och under de veckor som boken utspelar sig inser Helena hur otroligt svårt det är att leva miljövänligt. Hon kan källsortera och laga vegetariskt, men den där flygbiljetten förstör allt.

Dag före röd dag är en ironisk och skarp skildring av vår samtid med fokus på en medelklassfamilj som vill leva ett gott och ansvarsfullt liv, med allt vad det innebär. Jag tycker om Maria Frensborgs sätt att skriva och hennes klara blick på samtiden, men jag har så otroligt svårt för Helena att läsningen blir ganska plågsam. Helst av allt vill jag bara skrika åt henne att skärpa sig. Lite bättre blir det i slutet, då berättelsen tar en oväntad vändning.


Om boken

Dag före röd dag av Maria Frensborg, Kaunitz-Olsson, (2021), 252 sidor

2 reaktioner på ”Dag före röd dag”

  1. Pingback: Dag före röd dag - Bokfeed

  2. Pingback: Dag före röd dag - Bloggfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: