enligt O

Tankar från en bokberoende

När bra böcker blir bra filmer

Veckans bokbloggsjerka handlar om filmatiseringar av böcker. Ibland blir det sådär, som i fallet med The Fault in our stars, där jag blev riktigt besviken. Däremot tycker jag om filmatiseringarna av Tolkiens triologi, trots att jag inte lyckats komma igenom böckerna.

Även Hungerspelen är bra både som bok och film, men faktiskt har jag bara sett första filmen än så länge. Jag tyckte också om Oscarsaktuella En man som heter Ove. En fransk favorit är Tillsammans är man mindre ensam med favoriterna Audrey Tautou och Guillaume Canet.

Ibland blir filmatiseringar något annat än boken, som i Still Alice av Lisa Genova. Det är annorlunda, men lika bra. I just det här fallet berodde det på fantastiska Julianne Moore. Hon var också med i Timmarna, som är lika fantastiskt både som film och bok.

Snart har filmatiseringen av en av mina absoluta favoritböcker premiär, nämligen Söderbergs Den allvarsamma leken. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning.

Föregående

Veckans ord på J: Mina svar

Nästa

Gudarna

16 kommentarer

 1. jag har sett väldigt många bra filmer som bygger på en bok.

 2. håller helt med vad det gäller Tolkien. har aldrig klarat att läsa böckerna, medan filmerna beredde mig stort nöje. visst kan en bäva vad det gäller Söderberg. var mycket tagen av boken Still Alice men filmen var alltför tjusig. Julianne Moore annars en favorit

  • Boken Still Alice var mer komplex självklart, som böcker alltid är i förhållande till filmen. Tyckte om den ändå.

 3. Jag plågade mig igenom Sagan om ringen någon gång på 80-talet och min förtjusning i fantasy fick sig nog en knäck då. Det enda jag tyckte de gjorde var att gå. Filmerna var mycket bättre 🙂

 4. Tillsammans är man mindre ensam var klart bra både som bok och film. Vill absolut läsa Timmarna även som bok. Den allvarsamma leken med Pernilla August på film… läste om det igår. Läst boken och funderar hur filmen kan bli. 😉

 5. Har både läst och sett filmatiseringen av Tillsammans är man mindre ensam. För ovanlighetens skull tyckte jag faktiskt att filmen var bättre än boken 🙂

 6. Jag ser också fram emot Den allvarsamma leken. Läst och tyckt om, sett på teater och tyckt om. Hoppas nu få lägga till sett på bio och tyckt om.

 7. Jag tyckte Still Alice förlorade en del i filmatiseringen. Men utan att ha läst boken kanske jag hade tyckt annorlunda. Sen tillhör jag de som inte gillade boken av John Green, så jag tyckte filmen var bättre 🙂

  • Visst förlorades en del i Still Alice, så brukar det vara när bok blir film. För mig handlar det ofta om hur skådespelarna är. När det gäller The Fault in our stars så hade jag grymt svårt för skådisen som spelade Gus.

 8. Tillsammans är man mindre ensam har jag bara sett filmen, men den tycker jag väldigt mycket om 🙂

 9. Hm. Kanske det börjar bli dags att läsa Den allvarsamma leken?

 10. Timmarna är ett strålande exempel tycker jag. Bra bok, bra film.

  • Såg filmen först och trodde verkligen att den var ett undantag, där boken omöjligen kunde vara bättre, men boken var helt fantastisk.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: