Hur ska jag säga

Vad skriver man om en bok som är fulländad? En bok där tre historier vävs ihop på ett galet begåvat sätt, men så små detaljer att jag ler för mig själv då de blir synliga. En bok om en bok som skrivs, läses, inspirerar till handling. Det jag vet är att filmen var galet bra och att boken är så mycket bättre.

I Timmarna får vi träffa Virginia Woolf som lever ett alldeles för tillbakadraget liv  och drömmer om att få flytta tillbaka till London. Hon skriver om Clarissa, som köper blommor och ordnar en fest där en gammal kärlek dyker upp. Under 40-talet läser Laura boken och hon lever hellre i Clarissas värld än i sin egen. Vi får också möta en nutida Clarissa som också köper blommor och planerar en fest för sin gamla älskare som är döende.

Michael Cunningham var 15 år första gången han läste Mrs Dalloway och det märks att han läst den många gånger sedan dess. Jag har ännu inte läst den och Virginia Woolf tillhör den lilla skara författare som jag inte vet om jag har läst. Jag vet att jag läst sammanfattningar om hennes verk, kanske också någon kortare text, men jag tror inte att jag läst någon bok. Nu ska jag helt klart läsa om Clarissa, om hennes blommor och om hennes fest.

Tack Miss E för att du skickade den till mig i pocketbytet. Den var precis så bra som du lovade om inte bättre. Nu måste jag se om filmen.

 

8 reaktioner på ”Hur ska jag säga”

  1. Det avr ett bra tag sedan jag läste Timmarna, men mina tankar var precis som dina! Jag älskade och blev nyfiken på Mrs Dalloway. Filmen såg jag och blev inte besviken! Mrs Dalloway traskade jag iväg och köpte, men sedan har den tyvärr inte blivit läst. Stackarna. Den bara står där och väntar. Men snart. Snart! (Hoppas jag…)

  2. Jag måste se filmen nu, efter att jag snubblade över boken i påskas och älskade Cunninghams lilla pärla. Den är verkligen helt underbar!

  3. Oh, vilken lycka! Jag gläds med dig över att du har bekantskapen med Virginia Woolf framför dig. Hon är en av mina Eviga, en av dem vars böcker jag tvingas köpa igen och igen för att jag ger bort dem till vänner som inte läst henne, men saknar boken så mycket att jag måste skaffa den igen (tack och lov att Penguine ger ut henne så billigt!). Hon skriver för läsare som har tid att sjunka in i boken och låta sig föras med i historien, stämningarna berättar ibland mer än handlingen och man går aldrig opåverkad från hennes texter.

    När du läst mrs Dalloway rekommenderar jag Orlando, en magisk, mystisk historia med en helt annan inriktning.

    1. Orlando har jag i alla fall sett. Tror också att jag läst Woolf, men mitt i allt pluggande hade jag dålig koll. Nu är jag redo dock!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: