Bäst hittills 2014

Det är så fantastiskt kul med läsande kollegor som ber om boktips. Det har hänt flera gånger de senaste dagarna, vilket fått mig att fundera över vad jag läst som jag kan rekommendera. Här är en lista på de böcker jag läst och älskat i år.

Why be happy when you could be normal? av Jeanette Winterson berörde mig mycket. Innehållet är hemskt på många sätt, men språket absolut fantastiskt.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt är en ungdomsbok, men det borde verkligen läsas av alla. Fantastiskt bra om en mycket oväntad och ovanlig vänskap.

The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie har några år på nacken, men jag tror att den kan passa såväl gammal som ung. illustrationerna är fantastiska.

Fågelburen av Lisa Jewell är en riktigt svart bok av den tidigare chicklit-författaren. Trots svärtan är det en varm historia om en familj som inte alltid haft det så lätt.

Kvinnan på övervåningen av Claire Messud är helt klart en av årets höjdare hittills. Huvudpersonen Nora har ett lugnt yttre och ett ganska så kaotiskt inre.

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka berättar om en de läger som amerikanerna skapade för japaner under andra världskriget. En del av historien jag inte alls kände till.

Författaren i familjen av Grégoire Delacourt är en otroligt charmig historia om pojken som ska bli författare, som blir mannen som inte riktigt lyckas.

Stopptid av Juli Zeh är en fascinerande och mycket obehaglig historia om en dyksemester som går lite fel.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell är en stillsam kärlekshistoria, men bara på ytan.

Ghana must go av Taiye Selasi är så imponerande och så bra att jag saknar ord.

 

Det här är mina tio favoriter i år. Vilka är dina?

 

8 reaktioner på ”Bäst hittills 2014”

 1. Vad kul att du också gillade Winterson! Vi läste den i min (andra) bokklubb, men de andra var inte lika begeistrade som jag var.

 2. Nu påminde du mig bl.a om att jag ju vill läsa Julie Osukas! Jag läste ”Vi kom över havet” nu i våras som bokcirkelbok och den ligger garanterat i topp hittills i år!

 3. Jag får nog inte ihop till tio. Favoriterna hittills är:
  1. And the Mountains Echoed av Khaled Hosseini.
  2. The Goldfinch av Donna Tartt.
  3. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.
  4. Mississippi av Hilary Jordan.
  5. Jag, En av David Levithan.

  Fågelburen och Kvinnan på övervåningen vill jag läsa.

 4. Åh så många bra tips! 🙂
  Min absoluta favorit hittills det här året är en bok med några år på nacken, nämligen ’Djungelbarn’ av Sabine Kuegler. Så spännande att få ta del av denna annorlunda uppväxt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: