Snart dags för August!

Just nu pågår prisutdelningen till årets Augustvinnare och så fort pristagarna avslöjats kommer jag att klicka på publicera och skicka det här inlägget ut i bloggosfären.  Inte i realtid, men ändå ganska så kvickt.

Årets fackbok är inte min favoritkategori. Jag läser sällan varken de nominerade eller prisande böcker. I teorin inbillar jag mig att några av dem ska bli lästa, men i praktiken blir det väldigt sällan av. Att det nu blev Elisabeth Åsbrink som tog hem priset är kanske inte överraskande. Hennes Och i Wienerwald står träden kvar har varit så omtalad att till och med jag hört lite om den och ämnet är tacksamt.

Min favorit var snarare Alla monster måste dö, inte för att jag läst den heller, men för att ämnet är spännande och ännu inte så omskrivet. Lite lockar också Lasse Bergs nya bok som är Lotta Olssons favorit.

Så till årets bästa för barn- och ungdom där jag höll varsin tumme för Cirkeln och Pojkarna. Det var Schiefauer som drog det längsta stråt och jag är riktigt glad för hennes skull. Hon har skrivit en annorlunda och spännande bok som jag gillade mycket. Lyssnade på henne på Bokmässan och hon hade mycket intressant att säga.

Och så årets bästa skönlitterära bok, en prisutdelning som lät vänta på sig. jag har läst halva Bondessons diktsamling En m3 jord, men i övrigt ingenting.

DN lyfter fram Amanda Svensson, en författare jag definitivt vill läsa, liksom Carolina Fredriksson och Tomas Bannerhed. Således är det troligt att Eva-Marie Liffner vinner. Bannerhed och Fredriksson får istället slåss om Borås Tidnings Debutantpris.

Men nej, nu får jag via twitter veta att Bannerhed har vunnit. Kul! Har hört mycket gott om boken och träffade författaren snabbt under Bokmässan. Eller i alla fall ”träffade” honom då han signerade en bok var till mig och Lyran. Såg honom senare på park djupt försjunken i en anteckningsbok.

Så jag säger grattis till Tomas Bannerhed och Weyler Förlag. Tack för den signerade boken, önskar att jag hunnit läsa den redan, men den ska bli läst.

1 reaktion på ”Snart dags för August!”

  1. Visst var det roligt att Pojkarna vann! Hade Jessica och Tomas som favoriter (då jag precis intervjuat dem på bloggen :)) och båda tog hem priset. Fick Korparna signerad på Bokens Dag i Göteborg förra veckan och även då hade Tomas hatt på sig 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: