Spännande men oväntade val

Jag hade totalt fel i mina spekulationer inför Augustpriset, i alla fall inte när det gäller skönlitteratur för vuxna, där jag faktiskt inte läst en enda bok. Visserligen anade jag att Flod av Carolina Fredriksson skulle nomineras, men utöver det gick jag bet. En lite ovanlig lista måste jag säga. SvD talar om djärva val speciellt i den skönlitterära klassen där Bengt Ohlsson är en av få veteraner.

Jonas Thente gillar att två debutanter finns bland de nominerade i skönlitteraturklassen och tycker att Amanda Svensson borde vinna.  Jag saknar främst fantastiska Gå sönder, gå hel av Sofia Nordin. Väldigt konstigt att den inte nominerats.

Lotta Olsson saknar, liksom jag, fantastiska Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson bland de nominerade. Hon menar dock att de nominerade böckerna alla håller hög klass, men hoppas mest på Vita streck och Öjvind.

Apropå hoppas så är det också mycket synd att Hoppas inte finns med.

När det gäller facklitteratur tycker Lars Linder att juryn gjort ett bättre urval än förra året, då det knorrades en del om att Henrik Berggrens Palme-biografi inte nominerades. Han framhåller Lasse Berg, Elisabeth Åsbrink och Johan Svedjedal.

De nominerade är:

Korparna av Tomas Bannerhed, som jag faktiskt fick ett signerat exemplar av på bokmässan. Ska läsas!

En M3 jord av Sören Bondesson blev årets diktsamling och överraskade helt klart. Klart jag måste ta reda på vad det här är för en slags bok.

Flod Carolina Fredriksson är en av höstens snackisar som jag ännu inte läst.

Lacrimosa av Eva-Marie Liffner låter som en typisk prisbok. Den lockar dock inte speciellt, trots att jag gillar Almqvist och Tintomara, då denna typ av böcker tenderar att fokusera mer på form än innehåll.

Välkommen till den här världen av Amanda Svensson vill jag definitivt läsa då jag ännu inte läst någonting av denna omtalade författare.

Rekviem för John Cummings av Bengt Ohlsson vann över den andra ”fejkbiografina” i årets utgivning skrivenav Per Planhammar.

När det gäller barn- och ungdomsböcker tycker jag att det är extra roligt att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren nominerats för Cirkeln.  Roligt också att den ganska kontroversiella Pojkarna av Jessica Schiefauer finns med bland de sex. Grattis till er alla tre!

I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren låter riktigt spännande och jag tror att grabbarna O skulle gilla Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore. Vita streck och Öjvind, samt Petras prick av Maria Nilsson Thore vänder sig främst till de lite yngre.  Nilsson Thore har alltså två chanser till priset. Inte dåligt.

Och så kategorin där jag helt klart har noll koll, facklitteratur. Visserligen kan jag tänka mig att läsa Lasse Bergs Skymningssång i Kalahari. Hur människan bytte tillvaro och kanske även Alla monster måste dö! av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman. I övrigt är jag lite skeptisk. Facklitteratur är sällan min grej.

De övriga nominerade är Ni har klockorna – Vi har tiden av Lennart Pehrson om USA tio år efter 11 september som säkert kan vara spännande, men känns lite tung, Spektrum – den svenska drömmen av Johan Svedjedal om Spektrumgruppen där bland andra Karin Boye ingick, Och i Wienerwald stod träden kvar av Elisabeth Åsbrink som är en samling brev från en judisk pojke och slutligen Trädens tid av Christel Kvant som säkert är vacker, men spontant känns lite ointressant.

DN har en utmärkt sammanställning av de nominerade som är bra mycket mer överskådlig än min. Kika här.

Prisutdelningen sker 21 november och jag hoppas ha läst ett antal av titlarna tills dess. Det finns en del att välja bland.

 

2 reaktioner på ”Spännande men oväntade val”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: