Bokfrågornas ABC del 21

Bokstaven U gäller den här veckan. Den sista hyfsat lätta bokstaven på rätt många veckor känns det som:

1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare?

Många. Det finns väldigt många ungdomsböcker som definitivt fungerar även för vuxna läsare. Inte bara för dem, som liksom jag, arbetar med ungdomar. En av de bästa jag läst i år är Människoätande människor i Märsta av Aase Berg. En poesiroman om tre vänner.

Just prosalyrik är en genre jag är svag för och Sonya Sones har skrivit två fantastiska böcker om Sophie och Robin.

2. Finns det några böcker som du undviker?

Jag undviker allt för verkliga och allt för overkliga böcker. Med det menar jag BOATS och fantasy. Därmed inte sagt att det jag läst inom dessa genrer alltid är dåliga, men jag väljer med omsorg. Jag undviker också ganska ofta de väldigt hypade böckerna, men sedan jag börjat blogga tycker jag att det är lite kul att bilda mig en uppfattning av de böcker som ”alla” läser.

3. Berätta om en riktigt underhållande bok!

Jag skrattar gott åt Erlend Loe. Roligast är det när han själv berättar om eller läser ur sina böcker, då han inte verkar inse hur rolig han är. Den stackars huvudpersonen i Fakta om Finland har till exempel ett ständigt lågtryck i köket orsakat av badrummets placering, vilket gör att det regnar på morgontidningen varje dag, medan huvudpersonen i Doppler väljer att flytta till skogen där han lever med en älg. Galnast av de alla är nog Expedition L där det är omöjligt att avgöra vad som är skämt och vad som är allvar.

Jag har Loes senaste bok hemma, men den har lyckats försvinna i röran. Måste verkligen städa fram den!

4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är alldeles underbar!

Jag tycker att American Wife av Curtis Sittenfeld är definitivt underbar. Fortfarande Alice av Lisa Genova är riktigt, riktigt hemsk och sorglig, men alldeles, alldeles underbar.

Skriv dina svar i en kommentar eller ett inlägg. För att jag ska få nöjet att läsa dina svar (roligare än att skriva själv) vill jag att du talar om när du svarat genom att kommentera och/eller länka.

Vill du ha inspiration kan du läsa vad följande bloggar svarade i våras:

…and then there was Beatrix

Annikas litteratur- och kulturblogg

BokMamma

Bokstunder

Books over Psychos

Eli läser och skriver

Ett liv utan böcker är inget liv

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Mirthful’s Bookblog

Tätortstimotej

Yfronten

You’re no different to me

9 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 21”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: