Topp 5 just nu

ViOddsen ändras hela tiden nu när avslöjandet av 2010 års Nobelpristagare närmar sig. Frågan är om det var bokmässan som gjorde det, eller om någon läckt, men kenyanske Ngugi wa Thiong’o har spurtat och en spurt brukar betyda något. Minns bara Le Clézio.

Tänkte att jag skulle försöka orientera mig lite bland både de välkända och de för mig mer okända namnen på Topp 5 just nu.

Etta ligger fortfarande Tomas Tranströmer som är en stor favorit. Mitt första möte med honom skedde 1996 när jag läste litteraturvetenskap. Vår lärare Gunnar D Hansson, som även han är en begåvad poet, spelade en knastrig LP-skiva med Östersjöar. Fantastiskt vackert. Jag återkommer ofta till denna långdikt och upphörs aldrig att gripas av Tranströmers fantastiska språk. Nu tror jag tyvärr inte att han får priset, hur bra han än är de låga oddsen till trots.

På andra plats på Ladbrokes lista ligger just nu alltså Ngugi wa Thiong’o. Här kan du se ett klipp om honom och här läsa en recension av hans senaste bok. Vill du kika på hans officiella hemsida ska du istället klicka här.

Kenya är ett fascinerande land som jag hade nöjet att besöka 1998. Jag och tre vänner (de som jag träffade i Stockholm i helgen) skrev vårt examensarbete på Svenska skolan i Nairobi. Redan då var det en ganska osäker stad och vi pratade i helgen om saker vi gjorde som vi kanske inte borde ha gjort då och definitivt inte skulle kunna ha gjort nu. Jag hade gärna läst böcker om landet och ska försöka mig på Ngugi wa Thiong’o oavsett vad Peter Englund säger. Speciellt Wizard of the Crow låter spännande.

Gubbar på de tre första platserna i år för på plats tre finns Haruki Murakami som kanske känns lite väl populär för att få priset. Inte för att populära författare inte ska få Nobelpriset, men för att det finns en finess med att ge det till någon fler borde upptäcka. Missförstå mig rätt, jag tycker verkligen att Murakami är väl värd priset.

På plats fyra och fem finns två poeter, Ko Un som är min favorit i år och Adonis som kanske är lite väl svår för min smak.

Senast en poet vann var 1996 då fantastiska Wizlawa Szymborska från Polen prisades. Sedan dess har endast tre kvinnor fått Nobelpriset. Även i år ser det mörkt ut om man får tro oddsen. Först på 12:e plats återfinns Joyce Carol Oates, därefter Alice Munro och på 15:e Assia Djebar. Annars är det gubbar så långt ögat når. Många bra gubbar förvisso och tyvärr är det säkert så att en kvinna inte kommer att få priset två år i rad.

Vi får veta redan på torsdag kl. 13.00 vem som vinner äran och en ansenlig summa pengar.

2 reaktioner på ”Topp 5 just nu”

  1. Köpte Wizard of the Crow på mässan men har inte läst den ännu – den verkar mycket bra. Har annars inte läst Thiong’o alls. Murakami tycker jag mycket om och skulle gärna se som vinnare och Alice Munro har jag nyligen läst. Underbara noveller!

  2. Blev inspirerad att skriva ett eget inlägg om Ngugi wa Thiong’o!
    Eftersom jag gärna ser en afrikansk författare blir jag glad när han ligger högt upp. Ledsen (nåja vi ska inte överdriva) blir jag när Kadare har åkt rutschkana ner i listan…….Och även Oates är längre ner än hon brukar….
    mest troligt blir det en poet och helst då Tranströmer såklar……..

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: