Veckans kulturfråga v.35

Gurkplantorna har gett upp för året då de, som alltid, blivit angripna av spinn. Tomaterna är lite sena, men börjar mogna. Riktigt lika många som de brukar vara är de inte, men det beror mest på de sorter jag valt tror jag. Körsbärstomater av olika slag brukar vara bättre än större tomater, då får återgå till sådana nästa år. Veckans kulturfråga handlar om om odling av olika slag. Kanske i ett växthus, på en åker eller varför inte odling av blommor på fönsterbrädan. ”Låt oss nu odla vår trädgård”, som Voltaire lät Candide säga.

Vilka kulturella verk om någon slags odling gör dig sugen på att själv odla din trädgård (eller istället avskräcker dig helt)?

Just nu läser jag Som en vind genom Ådala av Åsa Liabäck, som är sista boken om kolonisterna i Ådala. Här grävs det i rabatter och odlas både det ena och det andra. En trevlig miljö att vistas i helt klart.

I Rosenträdgårdens hemligheter av Katrine Wessel utspelar sig en del av handlingen i en trädgård, där huvudpersonen Roses moster tillbringar mycket tid. Just mystiska trädgårdar är inte helt ovanliga i litteraturens värld.

När jag var barn tyckte jag mycket om Elsa Beskows fina Blomsterfesten i täppan, där de elaka ogräsen hotar de vackra blommorna. En annan bok som jag tyckte väldigt mycket om som barn är Linnea planterar kärnor, frön och annat av Christina Björk.

I Pojkarna av Jessica Schiefauer har ett frö stor betydelse. Det växer nämligen upp till en blomma vars nektar har magiska krafter. Jag läst om boken i våras, då några av mina elever valde att läsa den då vi jobbade med tema vänskap. Den håller fortfarande tyckte både de och jag.

Apropå avskräcka så tänker jag på gamla, svenska böcker där fattiga bönder och torpare sliter med odling och knappt får mat för dagen. Jag tänker på Karl Oskar och Kristina i Utvandrarna som till slut ger upp om de steniga åkrarna i Småland och reser till Amerika.

Det blev bara böcker den här veckan, men ni är kanske mer kreativa än jag!

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.35”

  1. Boken ”Nybyggares dagliga leverne” av Olof Petter Petterson handlar ju mycket konkret om odlande, när nybyggare i Vilhelmina socken flyttar upp i fjällen och skall bygga upp ett liv, mycket bra

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: