Romantic Comedy

Curtis Sittenfeld tillhör mina favoritförfattare, men inledningsvis var jag lite besviken på senaste boken Romantic Comedy. Jag läste sisådär 40 sidor och lade den sedan ifrån mig. När bokklubbsträffen, där boken skulle diskuteras, närmade sig gav jag den en chans till. Den här gången läste jag ut den i två sittningar. Kanske är det en bok som kräver längre lässtunder, för nu tyckte jag verkligen om den. Däremot var vi oeniga i bokklubben Bokbubblarna om huruvida det här var medioker feelgood, eller riktigt bra sådan. Jag hävdar med bestämdhet att det senare gäller. Mest för att huvudpersonen Sally Milz är så väldigt kul att följa.

Sally arbetar som manusskrivare för komedishowen TNO (The Night Owls) som är väldigt, väldigt lik Saturday Night Live. Hon håller sig gärna i bangrunden, men vill självklart att hennes sketcher ska komma med i programmet. Den vecka vi får följa henne går det riktigt bra. Ovanligt bra faktiskt. Gästartisten heter Noah Brewster och han ska både spela sin nya singel och vara med i några sketcher. Efter att ha slagit igenom med dunderhiten Making love in July för tusen år sedan, är han nu en stor stjärna. Dessutom självklart både smart, snygg och charmig. Sallys helt naturliga reaktion är att hon blir provocerad och faktiskt ganska otrevlig.

En av de sketcher Sally arbetar med kallas ”The Danny Horst Rule” och handlar om det faktum att flera roliga, men kanske inte så snygga män på TNO dejtar eller dejtat supersnygga kändistjejer, medan de roliga kvinnorna inte får några supersnygga kändiskillar. Även om hon, motvilligt, tycker att Noah är riktigt trevlig kan hon inte låta bli att skämta om och driva med honom på ett ganska elakt sätt. Allt för att bevisa att regeln hon skriver om är sann. Vi får följa arbetet med avsnittet där Noah är gäst och bokens första del avslutas på efterfesten efter sändning.

Jag säger inte mer än så, men det finns två delar till i boken och de är alla tre väldigt olika varandra i innehåll och stil. En av dem är mailbaserad och oväntat nog tycker jag riktigt mycket om den. Jag brukar annars vara väldigt skeptisk till böcker där brev eller mail tar stor plats. Romantic Comedy är inte Curtis Sittenfeldts bästa bok, men det är en smart, underhållande och välskriven sådan. Lite träg att komma in i och en brasklapp gällande att den i bokklubben som inte gillade verkligen inte gillade den alls. Min rekommendation står dock fast.


Om boken

Romantic Comedy av Curtis Sittenfeld, Penguin Randomhouse, (2023), 320 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: