The Bear säsong 1

Precis när serien The Bear var ny började jag se första avsnittet, men gav snart upp. Jag störde mig på det röriga sättet att filma och att alla verkade arga på allt och alla. Pratade i munnen på varandra gjorde de också. Så kom säsong två och den hyllades ännu mer än den första. Dags att ge serien en ny chans alltså och det är jag glad över att vi gjorde. Ibland är The Bear vansinnigt jobbig att se, det är hysteriskt, konfliktfyllt och rörigt, men också varmt och humoristiskt. Sjunde avsnittet är helt galet, men slutet av avsnitt 8 lovar gott inför nästa säsong.

The Bear utspelar sig i Chicago där L-trains skapar en speciell miljö. Det är ruffigt och slitet, speciellt i det kvarter där seriens mittpunkt, smörgåsresturangen The Original Beef of Chicagoland ligger. En riktig sylta som huvudpersonen Carmy (Jeremy Allen White) får ta över ansvaret för när hans bror Mike dör. Kontrasten mot de topprestauranger han arbetat på är total, men allt är faktiskt inte sämre, trots att det verkar så inledningsvis. Någonstans hoppas Carmy att kunna förändra restaurangen till det bättre, då just att fixa smörgåsar kanske inte riktigt är den utmaning han söker.

Personalen får Carmy ta över från sin bror och många av dem har arbetat där länge. Mest udda är kanske Richie (Ebon Moss-Bachrach) som inte verkar fylla någon riktig funktion på restaurangen, men som var Mikes bästa vän och gärna kallar sig för Carmys kusin. En karaktär som utvecklas från att vara helt endimensionell, till att bli en person som jag nästan tycker om. Just karaktärsutvecklingen är kanske The Bears största behållning. De som först känns som ett gäng riktigt jobbiga typer är helt ärligt fortfarande rätt jobbiga i säsongens sista avsnitt, men de har också blivit riktiga personer med bra och sämre sidor.

Mest tycker jag kanske om Sydney (Ayo Edebiri) en ung kock som Carmy anställer som Souschef. Hon har stora drömmar och ser det som en otrolig möjlighet att få arbeta tillsammans med Carmy. De vill båda skapa ett kök som är lika organiserat som ett på en topprestaurang, men trevligare. Utan att överdriva går det sådär. Vissa av de anställda gillar det nya, medan andra bara tycker att det är jobbigt med förändringar. En som utmanas och utvecklas är konditorn Marcus (Lionel Boyce) som slipper baka bröd och istället kan fokusera på att skapa stans bästa donuts.

Ibland är The Bear riktigt smärtsam att se och den är så intensiv att ett avsnitt per kväll fick räcka. Vi ger den ett par avsnitt, sa jag och maken till varandra när första avsnittet rivstartade och ganska snart förstod vi att The Bear är en serie som inte liknar någon annan. Berättelsen är egentligen rätt enkel, men karaktärerna och de brutalt ärliga dialogerna skapar något speciellt. Att Carmy driver restaurangen vidare av lojalitet till sin bror är tydligt, men det står snart klart att brodern inte haft ordning på finanserna. En av mina stora skådespelarfavoriter Oliver Platt, spelar uncle Jimmy som Mike är skyldig stora summor pengar. Utanför restaurangen finns också Carmys syster Sugar och hennes man Pete, två karaktärer jag gärna sett mer av. Speciellt Pete överraskar.

Vill du ha något lättsamt och lågmält är The Bear ingenting för dig. Att se serien är som att åka varv efter varv i en riktigt läskig berg- och dalbana, men jag gillar verkligen de intensiva karaktärerna och den rappa dialogen. Visst är det skönt att de alla finns på avstånd, men att lära känna dem var riktigt fint. Nu tar vi en paus och hämtar andan innan det är dags för säsong 2. Tydligen slutar den med en rejäl cliffhanger, men någon tredje säsong har ännu inte bekräftats.


Om serien

The Bear säsong 1, 8 avsnitt, (2022)

Skapad av Christopher Storer

2 reaktioner på ”The Bear säsong 1”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: