Dagens VM-kultur: Sydafrika

Det är match idag mellan Sydafrika och Italien i Grupp G där också Sverige spelar. Sydafrikansk kultur står i centrum för dagens inlägg och det blir både gammalt, nytt och ännu av mig oupptäckt.

Yewande Omotoso har bland annat skrivit The Woman next door om grannarna Hortensia och Marion, två äldre damer som bor i en fin förort till Kapstaden. De är rätt påfrestande, men ändå på något sätt trevliga att lära känna. Senaste boken heter An Unusual Grief och den verkar också bra.

När J M Coetzee fick Nobelpriset hade jag ganska nyss läst hans fantastiska bok Onåd. Därefter har jag läst hans fantastiska, självbiografiska Pojkår och Ungdomsår. Dags att fortsätta upptäcka hans böcker, för när tre av tre lästa böcker är bra borde de andra också vara det.

Självbiografier brukar egentligen sällan locka mig, men Born a crime av Trevor Noah är verkligen bra. Han berättar om hur det var att växa upp som barn till en svart mor och en vit far i en tid då sådana förhållanden var förbjudna.

Damon Galgut tilldelades Bookerpriset 2021 för sin roman Löftet, som jag tänkt läsa sedan dess. Jag har inte heller läst något av Marlene Van Niekerk trots att henne Agaat var överallt ett tag.

The Blessed Girl av Angela Makholwa är sydafrikansk chic-lit och den har väntat på min Kindle ett bra tag. Dags att läsa den i sommar kanske.

På svtplay finns just nu första säsongen av den sydafrikanska serien Reyka och jag har sett några avsnitt. Spännande och väldigt obehaglig. En annan serie jag påbörjat, som finns på Netflix, är Blood and water. Det dessa två serier har gemensamt är att en ung flicka kidnappas. Reyka kidnappades som barn och lever med sin kidnappare och hans fru länge innan hon lyckas fly. I Blood and water kidnappas huvudpersonens syster och hon tror att det är samma flicka som hon träffar på en fest.

2 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Sydafrika”

    1. Lessing kopplas väl snarare till Zimbabwe även om hon är britt? Men bra är hon. Borde läsa mer både av henne och Gordimer, som inte fick vara med just den här gången.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: