Born a crime av Trevor Noah

Egentligen har jag ingen direkt relation till Trevor Noah, men hans självbiografiska bok Born a crime dök upp ofta i mina flöden, vilket gjorde att jag prioriterade att läsa den. Det är jag glad att jag gjorde. Born a crime har undertiteln Stories from a South African childhood och den lät mig upptäcka platser jag aldrig läst om förut, få ta del av situationer som jag aldrig upplevt och faktiskt inse saker jag faktiskt aldrig reflekterat över tidigare.

Trevors pappa hette Robert och var en vit man från Schweiz som modern hade ett kort förhållande med. Ett förhållande som i apartheidsystemets Sydafrika självklart sågs som ett brott. Modern Patricia är utan tvekan en kvinna som på många sätt är imponerade och just gällande fadern till sitt äldsta barn handlar det helt enkelt om en man hon tycker om, men som hon inser aldrig kommer att bli en del av hennes liv. Ett problem som inte riktigt tycks röra henne. Trevor Noahs två yngre bröder har en annan pappa, som på pappret känns som ett sämre val. Att lämna ett äktenskap visar sig dock vara svårare än i princip allt annat.

Vi får följa Trevor Noah under hans uppväxt i Johannesburg, som de första åren främst handlade om att han skulle gömmas för omvärlden. Förhållanden mellan svarta och vita var förbjudna och kunde leda till fängelse, vilket betydde att ett färgat barn var ett bevis på att ett brott hade begåtts. Sedan växer han upp och rör sig ute i samhället, men då främst från hemmet till någon av alla de kyrkor som mamman går till. Olika för olika dagar i veckan.

När han blir äldre är det en dator med cd-brännare som förändrar hans liv och han livnär sig på att sälja piratkopierade cd-skivor. En av många kreativa sätt att tjäna pengar och skapa sig något slags liv. Det är mycket elände som beskrivs, men Noah lyckas berätta sitt livs historia utan att måla allt i svart, men också utan att bagatellisera den ojämlikhet han upplevt.

Born a crime är en intressant och relevant bok som levandegör ett samhälle som påverkades och fortfarande påverkas av det system som handlade om att sortera människor utifrån hudfärg. I Sydafrika fanns det ett officiellt sätt att sortera, men visst är det så att sorteringen pågår även på andra platser, även här.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: