Damon Galgut tilldelas Bookerpriset 2021

Efter att ha tagit sig in på den korta listan 2003 och 2010 blev det tredje gången gillt för den sydafrikanske författaren Damon Galgut som tilldelades Bookerpriset 2021 för sin roman The Promise. Till sommaren ges den ut på svenska av Albert Bonniers förlag med titeln Löftet i översättning av Niclas Hval.

The Promise är Galguts nionde roman och den första på sju år. Den handlar om Sydafrika från den sista skälvande tiden av apartheidssystemets statsrasism till 2018 när Joseph Zuma förlorar makten. Den vita familjen Schwartz, bosatta på en farm utanför Galguts födelsestad Pretoria, står i centrum och romanen beskrivs av juryn som ett självklart val. Löftet är ett som getts till den svarta hushållerskan. Löftet om egen mark med ett eget hus på. Ett löfte om aldrig blir verklighet.

Jag får se om den här engelskläraren hittar energi nog att läsa på engelska. Annars får Löftet bli sommarläsning.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: