Besked från Berlin

Besked-från-Berlin-framsida-180x280

I Otto de Kats Besked från Berlin möter vi en splittrad nederländsk familj. Fadern Oscar Verschuur är diplomat i Schweiz, modern Kate är sjuksköterska i London och dottern Emma bor med sin tyske make Carl i Berlin. Året är 1941 och mycket av handlingen kretsar kring att Emma får veta att tyskarna planerar Operation Barbarossa och hon avslöjar det för sin far, med hopp om att han ska ge informationen vidare. Visst är det så att hon bor i Berlin och därmed sviker tyskarna, men hon står inte ut med att veta och inget säga. Fadern inser att Emma kan vara i fara om han för informationen vidare och det moraliska dilemmat är ett faktum.

Besked från Berlin är en tunn bok som innehåller mycket. Jag tycker om att läsa om familjemedlemmarna, kanske mest om modern Kate och hennes försök att hjälpa den unge kongolesiske soldaten Matteous. Jag brukar gilla tunna böcker, men den här gången önskar jag mig mer. Det finns en effekt i att endast beskriva familjen under en kort tid, men jag vill verkligen veta mer om alla de trådar som presenteras, men inte riktigt knyts ihop. Besked från Berlin är en riktigt bra bok, men den lämnar en hel del frågetecken.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: