Dagens VM-kultur: Kanada

Nu närmar sig fotbolls-VM och Kanada ingår där i grupp B tillsammans med värdlandet Australien, Irland och Nigeria. Av dem är Kanada faktiskt högst rankade med en sjätteplats, vilket troligen betyder att de tar sig vidare från gruppspelet. Både när det gäller damfotboll och mycket annan kultur (hockey undantaget) är Kanada något av en lillebror till grannen i söder, men visst finns det kanadensisk kultur värd att uppmärksamma. Igår skrev jag faktiskt om en bra bok från Kanada, nämligen Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba, vilket gör att det känns passande att fortsätta resan i Kanada.

En stor poet och sångare (som äldste sonen faktiskt är döpt efter) är Leonard Cohen. Han föddes i Montréal 1934 och tillhörde verkligen de stora rösterna. När Bob Dylan tilldelades nobelpriset blev jag besviken av många anledningar, men en var att Cohen borde fått det om det nu var dags för en rockpoet.

En författare från Kanada som kan titulera sig nobelpristagare i litteratur är Alice Munro som är mest känd för sina noveller. Hon föddes i Wingham 1931 och tilldelades Nobelpriset 2013. Jag har läst flera av hennes diktsamlingar, men nu var det ett bra tag sedan. Dags att återupptäcka alltså.

Detsamma gäller Margaret Atwood som kanske är mest känd för Tjänarinnans berättelse som blivit tv-serie. Jag har pinsamt nog inte läst just den boken av Atwood och bara sett första säsongen av tv-serien, som jag tyckte var riktigt obehaglig. Kanske borde läsa och se. Annars rekommenderar jag Kattöga.

En tv-serie från Kanada som jag tycker mycket om, men faktiskt också tappat bort är Working moms av och med fantastiska Catherine Reitman. Vi får lära känna ett gäng mammor som försöker jonglera jobb, kärlek, familj och vänskap. Inte alltid det lättaste. Serien rekommenderas varmt!

Musiklandet Kanada får också representeras av en gammal favorit, nämligen Alanis Morissette. Hennes Jagged Little Pill från 1995 är en av de bästa albumen någonsin.

1 reaktion på ”Dagens VM-kultur: Kanada”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: