Dagens VM-kultur: Nya Zeeland

I slutet av sommaren är det dags för fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland och även om det betyder att matcherna sänds helt galna tider, är jag rätt pepp. Så pepp att jag återupplivar min gamla tradition att skriva om kultur kopplad till de tävlande länderna. Inledningsvis blir det på onsdagar och kanske någon annan dag i veckan, men ju närmare turneringen vi kommer, desto fler kulturella VM-tips bjuds det på. Totalt tävlar 32 lag och första matchen spelas 20/7. Sverige går in i turneringen 23/7 klockan 07.00 (illa för mig som inte är en morgonmänniska) och möter då Sydafrika i Wellington. En av mina favoritstäder när vi besökte Nya Zeeland för många år sedan. Idag ska det därför handla om det ena värdlandet Nya Zeeland och kultur därifrån. Dags för dagens kulturella VM-spaning.

Meg Mason är en författare jag läst två böcker av och tyckt mycket om. You be mother utspelar mestadels i Melbourne, Australien och är en fin berättelse om en ung mamma som blir vän med en äldre dam. Mycket tyngre, men också bra är Sorgen, lyckan, livet som finns utgiven på svenska.

Janet Frame är en klassisk nyazeeländsk författare vars böcker jag läste som ung. Mest känd är kanske En ängel vid mitt bord som också blev film 1990.

Ännu en klassisk författare från Nya Zeeland är Katherine Mansfield som föddes 1888 i Wellington. De noveller jag läst av henne är fantastiska och på bloggen har jag skrivit om Dockskåpet och andra berättelser.

Eleanor Catton föddes visserligen i Kanada, men bara för att hennes pappa doktorerade där just då och hon växte upp i Christchurch, Nya Zeeland. För tio år sedan tilldelades hon Bookerpriset för The Luminaries, som på svenska fått titeln Himlakroppar. Debuten The Rehearsal kom 2008 och på svenska med titeln Repetitionen 2011. Jag har länge tänkt läsa något av henne sedan debuten, men det har inte blivit av.

En annan bookerprisvinnare jag inte läst är The Bone People av Keri Hulme, som också tilldelades Women’s Prize for Fiction 1985. Hon var den första författaren från Nya Zeeland som tilldelades Bookerpriset.

Filmskaparen Peter Jackson kommer från Nya Zeeland och såväl filmatiseringarna av Sagan om ringen och Hobbiten spelades in där. Det är ett fantastiskt vackert land och jag hade gärna åkt dit igen om det inte krävdes en så lång flygresa.

Även Jane Champion kommer från Nya Zeeland och även om hennes Pianot har några år på nacken vill jag lyfta fram den.

Musik så slutligen och faktum är att ett av mina stora favoriter från tonåren kommer från Nya Zeeland, eller i alla fall delar av det. Neil Finn, sångare i Crowded House föddes i Te Awamutu 1958.

5 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Nya Zeeland”

  1. Med länder som Haiti, Zambia och Panaman, så blir det nog nya författare! Ett underskattat land är nog Filippinerna, med många halvamerikanska fotbollsspelare

        1. På Libris utökad sökning kan man söka efter böcker översatta från olika språk, men söker man efter böcker översatta från ”filipinskt-språk” eller tagalo så finner man bara böcker översatta till engelska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: