You be mother

Meg Mason slog igenom med romanen Sorrow and bliss som bland annat nominerades till Women’s Prize for Fiction. Eftersom jag tyckte mycket om den ville jag också läsa debutromanen You be mother från 2017. Berättelsen tar sin början på en flygplats där en ung kvinna på väg från London till Sydney möter en äldre kvinna som är på väg åt andra hållet. Den unga kvinnan heter Abi och reser till Sydney för att återförenas med Stu pappan till hennes tre veckor gamla son Jude. Abi och Stu träffades när han var utbytesstudent i London och visst tycker de om varandra, men de är unga och barn var verkligen ingenting de längtade efter. I alla fall inte Stu. För Abi blev Jude däremot början på den familj hon så desperat längtat efter. Nu hoppas hon att även Stu ska bli en del av den.

Stus föräldrar lånar den lilla familjen en lägenhet. Hans pappa är försiktigt positiv till arrangemanget och vill gärna ha kontakt både med Abi och sitt barnbarn, men Stus mamma är vansinnig. Stu är det viktigaste hon har och hon tycker att det är otroligt orättvist att han nu tvingas vara familjeförsörjare istället för ”bara” student. Att hennes svärföräldrar skulle bli en del av den familj Abi längtar efter känns helt klart mycket osäkert. Livet blir ensamt för Abi då Stu nästan alltid är borta. Han studerar, jobbar och sover ofta hos sina föräldrar för att få lugn och ro. Av kärleken verkar inte så mycket vara kvar, men han tar sitt ansvar, eller försöker göra det.

När Abi tar med Jude på promenad till en bassäng i närheten av lägenheten där hon bor, träffar hon en äldre dam som heter Phil. En oväntad vänskap växer fram mellan de två kvinnorna och Phil introducerar Abi för sina vänner. Snart är Abi en del av en gemenskap som på ytan känns udda, men som gör henne mycket glad. De äldre vännerna hjälper henne att få ordning i lägenheten och snart börjar livet kännas lite bättre.

Phil bor i ett hus nedanför det lägenhetskomplex där Abi bor. Hon har ganska nyss blivit änka och sörjer fortfarande sin man. De vuxna döttrarna bor i London och vi får följa den yngre av dem, Brigitta som fungerar som en andra berättare. Hon försöker slå igenom som skådespelare och har fått en teaterroll. Ett förhållande med regissören komplicerar det hela. Äldre systern Polly är och har alltid varit den duktiga. Lillebror Freddie är istället bohemen som reser runt i världen utan att ta något som helst ansvar. När Phils döttrar får veta att Abi tillbringar mycket tid hos deras mor bli de oroliga och Polly misstänker att Abi försöker utnyttja Phil. Sanningen är dock att hon bara försöker slippa den tomma lägenheten och Phil blir som en mamma eller mormor för henne.

You be mother är en fin bok om moderskap, vänskap, syskonrelationer och hur till synes små, vita lögner kan ställa till det. Meg Mason bjuder på en känslosam historia med många olika perspektiv på relationer mellan barn och deras föräldrar. Jag tycker väldigt mycket om den, även om den blir lite väl dramatisk ibland. Samtidigt är det kanske naturligt att människor agerar känslomässigt på det sätt som sker i boken.


Om boken

You be mother av Meg Mason, Harper Collins, (2017), 448 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: