Sorgen lyckan livet

Sorgen lyckan livet av Meg Mason är en bok som jag hade absolut noll förväntningar på. Den dök upp i mitt flöde och personer vars boksmak jag litar på tipsade. Jag var trots det inte alls beredd på hur drabbat jag skulle bli av berättelsen om Martha, som när vi träffar henne första gången just fyllt 40. Visst finns det ålderskriser, men för Martha är livet en enda lång kris. Det spelar liksom ingen roll hur mycket hon kämpar och försöker, hon får aldrig riktigt ordning på sitt liv ändå. Hon blir aldrig riktigt lycklig och de personer som vill älska henne stöter hon bort.

Sorgen lyckan livet är en bok som på ett bra och ärligt sätt beskriver psykisk ohälsa. Martha hittar sällan skäl att leva och tillåter inte sig själv att känna någon som helst lycka. Hon är gift, är livrädd för att få barn och tycker egentligen att hon inte är värd någonting alls. Det blir en självuppfyllande profetia och när hennes man lämnar henne finns ännu mindre kvar att leva för.

Meg Mason har skrivit en bok som skulle kunna vara nattsvart och hopplös, men lyckas få in både humor och hopp trots allt. Martha är en komplex person och när Mason låter hennes problem på vara oprecisa och utan namn. En del av mig vill veta vad det är hon lider av, men det räcker att veta att hon är deprimerad, med allt vad det innebär. Kanske har hon alltid varit det. Mest troligt kommer det aldrig gå över helt. Det här är en bok som jag läste snabbt, snabbt och tyckte väldigt mycket om. Rekommenderas varmt, men var beredd på starka känslor, speciellt om du känner igen dig i Martha på något sätt.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: