enligt O

Tankar från en bokberoende

Dockskåpet och andra berättelser

Katherine Mansfield från Nya Zeeland är en av de mest ansedda novellförfattarna och hennes samling Dockskåpet och andra berättelser från 1923 innehåller flera kända noveller. Titelnovellen “Dockskåpet” är som så många andra av Mansfields noveller självbiografisk och handlar om två systrar som får ett dockskåp. Genom att bjuda in andra barn att titta på det får de en hel del vänner, men när de så bjuder in barnen Kelvey, som är de fattigaste i skolan, att titta på skåpet reagerar omgivningen rejält.

Klass är ett genomgående tema i Mansfields noveller och den jag tycker bäst om i samlingen är “En kopp te” där en rik kvinna bjuder med en tiggerska hem på te. Jag tycker också om “Smekmånad” och den något makabra “Kanariefågeln”. Över huvud taget är jag förtjust i Katherine Mansfields sätt att skriva och läser gärna mer av henne.

Föregående

52 bra saker: kalsongdagar

Nästa

När jag läste 2018

2 kommentarer

  1. Anna

    Du har säkert sett samlingen från 2013: https://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2013/12/tradgardsfesten-och-andra-noveller.html

    Hon är fin att läsa på engelska också, språket är superfint och förkrigstiden fascinerande. Favorit!

    • Vet att jag köpte Trädgårdsfesten för tusen år sedan (eller i alla fall 25) när Penguin gav ut jättefina små singelnovellböcker. Ingen aning om var den är dock.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: