Daisy Jones & the Six

Jag absolut älskade Taylor Jenkin Reids bok Daisy Jones & the Six och tycker att det är den bästa av hennes böcker. Trots att jag var lite nervös över att se tv-serien baserad på boken tog jag en gratismånad på Prime och började se den. Det tog inte många minuter innan jag var helt fast. Främst var det musiken jag fastnade för, men även skådespelarna är fantastiska. Faktiskt är det här en serie jag skulle kunna tänka mig att se om, men kanske räcker det att lyssna om och om igen på musiken. Precis som i boken är det nästan svårt att förstå att Daisy Jones & the Six är ett påhittat band och på Spotify kan du lyssna på deras legendariska album Aurora. Det har jag gjort om och om igen.

Det var några år sedan jag läste boken och kan därför inte avgöra hur mycket som är annorlunda i serien. Oavsett spelar det ingen roll, då manuset fungerar bra. Precis som i boken bygger ramberättelsen på intervjuer som görs med det forna succébandet Daisy Jones and the Six. Det har gått många år sedan bandet splittrades och för personen bakom kameran berättar de om hur bandet startades och blev framgångsrika. Bandmedlemmarna berättar om vänskap, kärlek och konflikter. Turnéer och dagar i studion då sprit och droger finns överallt. En liv som är intensivt och långt ifrån alltid lyckligt eller ens harmoniskt.

Bröderna Graham och Billy startar det band som senare blir The Six. Detta trots att band bara har fem medlemmar, då Billys fru Camila är som en sjätte medlem. Parallellt med att The Six når framgångar får vi följa vännerna Daisy och Simone som båda drömmer om att slå igenom som musiker. Simone går sin egen väg mot disco- och klubbmusik, medan Daisy värvas till The Six som nu blir Daisy Jones & The Six. Billy som är bandets sångare och stjärna är inte alls glad. Det står dock klart att publiken tycker mer om The Six med Daisy Jones än utan och de får en megahit med låten Look at us now (Honeycomb), en låt som Billy skrivit till sin fru och som Daisy ändrar helt utan respekt. Även Look me in the eye som de framför på Diamond Head Festival 1975 (den finns live på Spotify, tala om att blanda fantasi och verklighet) när Daisy ännu inte är med i bandet officiellt blir riktigt bra när hon sjunger tillsammans med Billy. Faktiskt är Daisy Jones and the Six det första fiktiva bandet som fått fler än en listetta i USA. På bandets album Aurora finns fjorton nyskrivna låtar producerade av

Jag är helt uppfylld av Daisy Jones & the Six och rekommenderar verkligen denna fantastiska serie. Det krävs att du gillar den sortens rock som var populär på 70-talet som doftar Fleetwood Mac (som ska vara bandet som inspirerade Taylor Jenkins Reid) men också sextiotalsband som The Doors. Det svänger rejält och jag blir både glad av musiken och berörd av berättelsen om bandet som aldrig har funnits, men ändå känns så verkligt. Riley Keough och Sam Claflin som spelar Daisy Jones och Billy Dunne tog sånglektioner för att själva kunna framföra bandets låtar. Keough är barnbarn till Elvis Presley har helt klart att brås på. Jag är nyfiken på vad hon hittar på i framtiden. Även Suki Waterhouse som spelar bandets keyboardist och Sebastian Chacon som spelar trummisen Warren Rojas tillhör mina favoriter, men helt ärligt finns det inte en enda skådespelare som är dålig.


Om serien

Daisy Jones & the Six, säsong 1, 10 avsnitt, (2023)

Skapad av Scott Neustadter och Michael H. Weber

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: