Veckans kulturfråga v.20 2023

Idag är det Norges nationaldag och det ska förstås uppmärksammas. Jag säger gratulerer med dagen till vårt grannland i väster och låter veckans kulturfråga handla om just norsk kultur.

Vilken kultur från Norge gillar du extra mycket?

Tv-serien Pørni om den ensamstående tonårsmamman med samma namn är helt fantastisk. Nattsvart på sina ställen, men mest väldigt, väldigt ärlig och rolig. Jag ser sällan om serier numera, men det här är faktiskt en som jag kan tänka mig att se flera gånger. Det finns med säkerhet nya saker att upptäcka. Nyss blev det också klart att det blir två säsonger till och det ser jag fram emot.

Detsamma gäller ungdomsserien Skam som visserligen har några år på nacken, men jag visade mina elever några korta klipp i förra veckan och den håller fortfarande. Just kombinationen av riktigt viktiga frågor och en härlig frispråkighet och humor gör Skam till något speciellt.

Böcker då? En favorit är författaren Marie Aubert som skrivit två romaner jag tyckt mycket om trots, eller kanske tack vare, sina ganska egocentriska karaktärer. Mest tycker jag om Vuxna människor som kom ut 2019.

I juni släpps Emmas bok, den tionde boken i serien om familjen Winther av Katrine Wessel. Jag har ännu bara läst första boken En ny tid, men vill gärna läsa vidare.

När jag var 11 år slog den norska gruppen A-ha igenom och som jag älskade deras musik. Nu var det länge sedan jag lyssnade på dem, men de två första albumen håller fortfarande sist jag testade dem.

4 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.20 2023”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: