En ny tid

Något som brukar fungera extra bra när läsningen går trött är att läsa en bok i en redan påbörjad serie. Karaktärerna är bekanta och det är bara att läsa vidare, ofta utan speciellt mycket motstånd. En anledning till att jag läste En ny tid av Katrine Wessel är att det är just första delen i en längre serie. Än så länge har nio böcker om familjen Winther getts ut på svenska och i sommar kommer bok nummer 10.

Vi träffar familjen första gången i slutet av 1800-talet i den norska staden Trondheim. Matriarken Cecilia Winther, med rötterna i Storbritannien, tillhör gräddan av den lilla stadens societet och lever i ett stabilt äktenskap med maken Karl. Även om han naturligtvis är familjens överhuvud har hon ett stort inflytande, om än inte alltid så stort som hon hade hoppats. När det gäller deras stundande firande av sina första 25 år som gifta har hon dock fått fria händer.

Till festen kommer äldste sonen Christian och hans ganska nyblivna hustru Ellinor, som till vardags bor i huvudstaden Kristiania. Där driver henne familj ett pälsföretag och Ellinor, som är en modern ung kvinna, har stora planer för sitt liv. Även Christian, som är arvtagare, drömmer stort och hoppas att hans far ska investera i det stora varuhus han hoppas bygga i Trondheim. Han har drömmar, men är något av en slarver. Yngre sonen Fredrik verkar vara av ett helt annat slag och honom ser jag fram emot att få lära känna mer i kommande böcker. Det gäller också lillasyster Rose, som inspireras av sin drivna och moderna svägerska, något som mamma Cecilia inte alls är förtjust i.

En ny tid är ingen fantastisk läsning, men tillräckligt bra för att jag ska vilja läsa vidare i serien. Främst vill jag lära känna karaktärerna bättre, men jag är också nyfiken på hur det går gällande den rejäla cliffhanger som avslutar boken. Det saknas definitivt inte spännande och intressanta trådar att spinna vidare på. Inte minst ser jag fram emot att följa de starka kvinnorna Ellinor och Rose, som med säkerhet inte kommer att nöja sig med den begränsade makt de har.


Om boken

En ny tid av Katrine Wessel, Bokförlaget Polaris, (2021), 341 sidor

Familjen Winther del 1

Originaltitel: Familien Winther Översättare: Eva-Maria Gelotte

1 reaktion på ”En ny tid”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: