Pørni — en helt fantastisk serie

Jag är så glad för tipset om att se norska Pørni, som jag fick i FB-gruppen Tvserie-gäris/ickebinäris när jag bad om tips på korta serier. När det sjätte avsnittet var slut blev jag riktigt besviken över att det inte fanns fler och längtar verkligen efter en andra säsong. Enligt imdb är andra säsongen i ”post-production” och jag hoppas att den släpps snart. Att återse Pørni och hennes familj är något jag ser fram emot.

Pørni bor hos sin pappa med sina två döttrar. Flickornas pappa lever livet i Köpenhamn med en ny kärlek och är helt ärligt rätt egoistisk och otrevlig. I huset bor också Pørnis systerson Leo, vars mamma, Pørnis syster, dött i en olycka. En olycka där Leos pappa skadades svårt. Riktigt hur det gick till får vi inte veta, men vi vet att Leo inte vill prata med sin pappa.

Serien börjar med att pappa Ole Johan får ett hälsobesked som är en dödsdom, något som snart tas tillbaka då det visar sig att läkarna gett honom fel provsvar. När han fått livet åter kommer han ut som homofil och väljer sitt nya namn Baldwin. Dessutom börjar han dejta sin bra mycket yngre körskollärare. De två är fantastiska karaktärer som verkligen gör mig glad. Det är aldrig för sent att leva det liv man vill och dessutom hitta sitt livs kärlek. För Pørni går det inte på räls. Den ganska mycket yngre kollegan Bjørnar bjuder visserligen ut henne, men åldersskillnaden på 13 år gör henne osäker. Han är nyseparerad och har tvillingar och  Pørni kan inte släppa tanken på sina trasiga knän och allt för långa bröst. Istället för att köra på börjar hon ifrågasätta allt.

Pørni arbetar inom socialtjänsten och då primärt med barn som har en hemsituation som gör att de behöver stöd. Det är ett tufft jobb och en klient gör allt för att få henne ur balans. Samtidigt är det tydligt att Pørni är bra på sitt jobb och att hon bryr sig om sina klienter. Hon har ett stort hjärta, men ett ganska så krävande liv. Att vara mamma åt två tonåringar och dessutom ta hand om sin systerson är inte enkelt. Att dessutom bo hemma hos sin pappa gör livet ännu lite mer komplicerat. Hon flyt ut till sin bil i garaget där hon både dricker, röker och dejtar.

Pørni är skapad av Henriette Steenstrup som också spelar huvudrollen. Hennes rolltolkning är fantastisk och jag absolut älskar karaktären Pørni som är gränslös, men också härligt ärlig och alltid med sina nära och kära i fokus. Seriens kombination av humor och svärta är riktigt bra och jag både skrattar högt och gråter en skvätt. Serien finns på viaplay och rekommenderas varmt. Extra kul är det att serien redan förnyats med två ytterligare säsonger. Dem ser jag fram emot.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: