Nästan sist på bollen

I kursplanen för Svenska 2 ingår att läsa om språk i Norden och till slut fick jag tummen ur att se den norska serien Skam. Kanske är jag sist av alla och jag kommer inte att hinna se klart de tre första säsongerna innan det är dags för den fjärde i påsk.

Varför jag väntade? Jag skyller på att jag alltid blir lite barnsligt tvärtemot när ALLA unisont hyllar något, men mest skyller jag på Kristin Lundell. Hennes krönika om hur obehagligt det är att vuxna människor blir så engagerade i norska tonåringar tog hårt. Jag håller också med henne om att gymnasietiden egentligen är för obehaglig för att återupplevas, ens genom ögonen på några käcka jenter.

Men jag började som sagt titta ändå och ja, det är många gånger obehagligt, det är det. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka om Eva, Noora, Vilde, Chris och Sana. Killarna kan jag helt ärligt både ha och mista, men så har jag inte heller sett säsong tre ännu.

Om jag har någon favorit? Sana är den som imponerar mest, men jag gillar Noora också. Hon är cool. Sedan får jag ont i hjärtat av Vilde och hennes längtan efter att bli älskad, skrattar gott åt Chris sköna stil och tycker att Eva är sådär lagom vanlig och trevlig. Det är då mitt vuxna jag vill krama om både dem och mitt egna gymnasiejag. Hon som kanske mest var en Eva, med drag av Vilde, men som längtade efter att vara lika självsäker som Noora eller Sana.

Jag har ”påsklov” nu. Jag skriver ”påsklov” för att jag har galet mycket att göra. Helst vill jag bara läsa böcker jag längtat efter att läsa och kanske se ett och annat avsnitt av Skam. Jag är på Nooras säsong nu och jag gillar det nya perspektivet.

4 reaktioner på ”Nästan sist på bollen”

  1. NRK gör många andra bra program, så oavsett vad man anser om denna TV-serie, så skapar ju NRK variation

    1. Ser inte mycket på NRK ska ekännas, men vad jag hört skapade de Skam för att just ungdomar såg väldigt lite på kanalen.

  2. Det stämmer säkert, att du är nästan sist på bollen, för sist på den är nog jag 😉 Jag har inte sett Skam än, jag trodde till och med att den slutat att sändas. Den serien kanske borde bli min nästa teveserie att helt fastna i. Min egen gymnasietid har jag nästan helt glömt, jag var så bortkopplad från allt som antagligen händer i Skam eftersom jag var med om en bilolycka på högstadiet och fortsatte att vara gipsad och med kryckor under hela gymnasiet också, men våra barn hamnar ju där en vacker dag om inte allt för många år, det kan ju vara bra att förbereda sig mentalt på vad att vänta…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: