Comedy Women in Print Prize Longlist

Ett bokpris som jag tycker är trevligt är Comedy Women in Print Prize som fokuserar på lite lättsammare litteratur skriven av kvinnor och tja, de är väl främst skrivna för kvinnor också. Det handlar dock inte om ytliga, dåliga böcker utan feelgood eller romaner med både hjärta och svärta. Priset har tre kategorier varav en är för opublicerade författare där vinsten är att få sin bok utgiven av Harper Collins. En kategori är en novelltävling som även den vänder sig till opublicerade författare.

Det är dock huvudkategorin med redan publicerade författare som jag fokuserar på och den långa listan innehåller några guldkorn.

Love Marriage av Monica Ali handlar om Yasmin och Joe som ska gifta sig och de reaktioner som främst Yasmins familj har om det hela. Boken är också utgiven på svenska med titeln Kärlek och tro. Kanske blir 2023 året då jag äntligen får tummen ur att läsa något av Monica Ali.

The Startup Wife av Tahmima Anam handlar om nygifta Asha och Cyrus. Hon är kodare och äger en tatueringssalong. Livet förändras för dem båda när Asha börjar arbeta med att utveckla en ny sociala medie plattform som heter WAI ”We are infinite” som gör både henne och Cyrus väldigt kända. Norstedts gav ut hennes debutbok 2009, men senaste boken är inte utgiven på svenska.

Either/Or av Elif Batuman beskrivs som en bildningsroman och handlar om Selin som är den enda i sin familj som är född i USA och dessutom får en chans att läsa på Harvard. Delar av romanen utspelar sig på den ungerska landsbygden. Batumans två tidigare böcker är utgivna på svenska av Natur & Kultur.

The Writing on the Wall av Jenny Eclair utspelar sig under både sommaren 2021 och 1975. Vi får lära känna två tonåringar, Helena som var ung 1975 och Hermione som sommaren 2021 hittar det Helena skrivit under tapeten i det rum hon nyss flyttat in i. Därefter förflyttas hon till sommaren 1975 och ja, det verkar vara en fysisk tidsresa det handlar om.

Factory girls av Michelle Gallen utspelar sig i Nordirland 1994 där huvudpersonen Maeve Murray drömmer om resultat bra nog på examensproven för att kunna studera vidare i London. Vi får också följa henne på sommarjobbet i en skjortfabrik. Även debuten Big Girl, Small Town har nominerats till Comedy Women in Print Prize.

Lessons i Chemistry av Bonnie Garmus är en av årets snackisar som jag inte fått tummen ur att läsa. Denna omtalade debut utspelar sig i Kalifornien på 1960-talet där huvudpersonen Elizabeth Zott som använder sina kemikunskaper i ett matlagningsprogram. Boken är utgiven på svenska av Wahlström & Widstrand i översättning av Sofia Nordin Fischer.

Again, Rachel av Marian Keyes är en av få böcker på listan som jag har läst och På svenska har den fått den lite löjliga titeln Ett oväntat val. Utgiven av Norstedts och översatt av Katarina Jansson. Vi får träffa Rachel från Rachel’s Holiday som nu arbetar på det behandlingshem som hon då checkade in på. Mycket charmig och bra med en rejäl dos svärta.

Impossible av Sarah Lotz har i USA fått titeln The Impossible Us och beskrivs som en romantisk sci-fi berättelse och överallt står det om det oväntade slutet, något som alltid gör mig skeptisk. Huvudpersonerna Bee och Nick beskrivs som vanliga människor om än lite olyckliga. De lär känna varandra när ett av Nicks mail hamnar fel och når Bee.

The Lock In av Phoebe Luckhurts beskrivs som en ”laugh-out-loud story” och det är ytterligare en beskrivning som brukar göra mig skeptisk. Humor är svårt. Just den här boken låter dock rätt charmig och handlar om vännerna Ellen och Alexa som blir inlåsta på vinden med Jack som bor med dem och Ben som varit ute med Alexa på dejt.

Are we having fun yet? av Lucy Mangan handlar om Liz som helst av allt vill ägna all tid åt att läsa böcker och klappa sin katt Henry. Tyvärr har hon en familj som vill att hon ägnar tid åt dem och hjälper dem med alla möjliga och omöjliga saker. Vi får följa henne under ett år då hon ständigt drömmer om egentid.

Sorrow and Bliss av Meg Mason har nått Storbritannien under året och det är en riktigt bra bok. Verkligen ingen feelgoodroman, snarare en brutalt ärlig svart skildring av en ung kvinnas liv. På svenska heter den Sorgen lyckan livet och jag rekommenderar den varmt.

Wahala av Nikki May handlar om tre vänner i London och kommer snart som BBC-serie. Författaren föddes i Bristol, växte upp i Nigeria och flyttade till London som 20-åring efter att ha hoppat av en läkarutbildning. Hennes debutroman ”kom till henne” under en lunch med vänner och beskrivs som underhållande och vass.

The Exhibitionist av Charlotte Mendelson har redan fått en rad utmärkelser och nominerats till Women’s Prize for Fiction. Vi får följa en familj under en helg där Ray Hanrahan, konstnär och far har en stor konstutställning. Det verkar vara en dramatisk familjehistoria som jag absolut kan tänka mig att läsa.

Did you miss me? av Sophia Money-Coutts är ännu en bok som utlovar gapskratt och jag har helt ärligt aldrig gapskrattat åt en bok. Fnissat, absolut, men gapskratt och böcker hör sällan ihop. Men visst kan berättelsen om Nell som springer ihop med sin första kärlek Arthur vara en charmig bok.

One Day I Shall Astonish the World av Nina Stibbe handlar om vänskapen mellan Susan och Norma som under de många år de känt varandra gått upp och ner. Det är när Susan 30 år senare verkligen behöver sin vän som hon börjar ifrågasätta såväl sitt liv, kärlek, jobb och val av vänner. Stibbe tilldelades Comedy Women in Print Prize 2020 med Reasons to be Cheerful. Dags att läsa något av henne kanske.

Sedating Elaine av Dawn Winter handlar om Frances som träffar Elaine på en bar, men inte alls är redo för ett förhållande. Ändå blir det så att Elaine följer med henne hem och sedan inte lämnar. Sanningen är att Frances behöver pengar för att betala en skuld till sin drogleverantör och Elianes del av hyran täcker den. Därefter bestämmer hon sig för att söva ner Elaine för att få lite lugn och ro. Det här låter som en helt galen bok, men kanske är den underhållande.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: